KURCZAK W SOSIE BBQ:
- 1 cały, nieduży kurczak (o wadze około 1,5 kg);
- 1 średnia cebula;
- 8 ząbków czosnku;
- 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g);
- 2 łyżki oleju rzepakowego;
- Sól;
- Pieprz.
- 1/2 główki niedużej, białej kapusty;
- 1/2 główki niedużej, czerwonej kapusty;
- 1/2 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach;
- Pęczek świeżej kolendry;
- 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%);
- 1/4 szklanki majonezu;
- 1 łyżeczka octu spirytusowego;
- 1 łyżka białego cukru;
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;
- Sól.
- 8 bułek do hamburgerów;
- Miękkie masło do posmarowania bułek.
Sposób przygotowania:
KURCZAK:
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Ząbki czosnku obrać, pozostawić w całości.
- Kurczaka umyć, osuszyć, poporcjować, posolić i popieprzyć.
- Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć, z każdej strony, elementy kurczaka, aż skórka stanie się złocisto-brązowa, a z mięsa wypłynie nadmiar tłuszczu. Podsmażone części kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, a nadmiar tłuszczu odlać z patelni.
- Na pozostały na patelni tłuszcz (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć (przez około 2 minuty), dodając pod sam koniec obrane ząbki czosnku. Wlać sos barbecue. Wymieszać. Zestawić z ognia i przelać do naczynia żaroodpornego z podsmażonymi częściami kurczaka.
- Naczynie żaroodporne przykryć (pokrywką/folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 1 godzinę i 30 minut, lub do momentu, aż mięso kurczaka będzie łatwo odchodziło od kości.
- Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wyjąć upieczone ząbki czosnku i odstawić na bok.
- Lekko wystudzone mięso oddzielić przy pomocy dwóch widelców (lub dłońmi) od skóry i kości i delikatnie poszarpać (dwoma widelcami lub dłońmi) na mniejsze kawałki. Kości i skórę wyrzucić.
- Ostrożnie zdjąć nadmiar tłuszczu, który osadził się na powierzchni sosu w naczyniu do zapiekania i przelać do rondla.
- Do rondla z sosem z pieczenia kurczaka dodać poszarpane, oddzielone od kości mięso, wymieszać i podgrzać.
PIKANTNY COLESŁAW:
- Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski.
- Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać.
- Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne i przyprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Do miski z posiekaną kapustą i plastrami jalapeno wlać sos. Dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie godziny, w celu przegryzienia się smaków.
- Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.
BURGERY:
- Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej.
- Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanego kurczaka w sosie, na kurczaka położyć upieczony ząbek czosnku, a na to porcję pikantnego coleslawa. Zamknąć górną połówką bułki.
- Burgery zjadać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 8 sycących burgerów.
- Wolno pieczone mięso z kurczaka jest soczyste i aromatyczne.
- Ilość ząbków czosnku, jak i dodatek jalapeno do surówki, można dowolnie zmieniać.
- Sos barbecue można zastąpić np. dobrej jakości pikantnym ketchupem. Zmieni to co prawda zupełnie smak dania, ale mięso i tak będzie pyszne i soczyste.
Niezjedzone resztki kurczaka w sosie barbecue, jak i pikantnego coleslawa
można wykorzystać do przygotowania
pysznej, domowej pizzy z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq!
Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz