środa, 17 stycznia 2018

Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie barbecue i pikantym coleslawem

 Składniki:

KURCZAK W SOSIE BBQ:
  1. 1 cały, nieduży kurczak (o wadze około 1,5 kg);
  2. 1 średnia cebula;
  3. 8 ząbków czosnku;
  4. 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g);
  5. 2 łyżki oleju rzepakowego;
  6. Sól;
  7. Pieprz.
PIKANTNY COLESLAW:
  1. 1/2 główki niedużej, białej kapusty;
  2. 1/2 główki niedużej, czerwonej kapusty;
  3. 1/2 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach;
  4. Pęczek świeżej kolendry;
  5. 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%);
  6. 1/4 szklanki majonezu;
  7. 1 łyżeczka octu spirytusowego;
  8. 1 łyżka białego cukru;
  9. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;
  10. Sól. 
DODATKOWO:
  1. 8 bułek do hamburgerów; 
  2. Miękkie masło do posmarowania bułek.
 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml

























Sposób przygotowania:

KURCZAK:
  1. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  2. Ząbki czosnku obrać, pozostawić w całości.
  3. Kurczaka umyć, osuszyć, poporcjować, posolić i popieprzyć.
  4. Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć, z każdej strony, elementy kurczaka, aż skórka stanie się złocisto-brązowa, a z mięsa wypłynie nadmiar tłuszczu. Podsmażone części kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, a nadmiar tłuszczu odlać z patelni.
  5. Na pozostały na patelni tłuszcz (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć (przez około 2 minuty), dodając pod sam koniec obrane ząbki czosnku. Wlać sos barbecue. Wymieszać. Zestawić z ognia i przelać do naczynia żaroodpornego z podsmażonymi częściami kurczaka.
  6. Naczynie żaroodporne przykryć (pokrywką/folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 1 godzinę i 30 minut, lub do momentu, aż mięso kurczaka będzie łatwo odchodziło od kości.
  7. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wyjąć upieczone ząbki czosnku i odstawić na bok.
  8. Lekko wystudzone mięso oddzielić przy pomocy dwóch widelców (lub dłońmi) od skóry i kości i delikatnie poszarpać (dwoma widelcami lub dłońmi) na mniejsze kawałki. Kości i skórę wyrzucić.
  9. Ostrożnie zdjąć nadmiar tłuszczu, który osadził się na powierzchni sosu w naczyniu do zapiekania i przelać do rondla.
  10. Do rondla z sosem z pieczenia kurczaka dodać poszarpane, oddzielone od kości mięso, wymieszać i podgrzać.
PIKANTNY COLESŁAW:
  1. Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski.
  2. Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać.
  3. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać.
  4. Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne i przyprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać.
  5. Do miski z posiekaną kapustą i plastrami jalapeno wlać sos. Dokładnie wymieszać. 
  6. Tak przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie godziny, w celu przegryzienia się smaków.
  7. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.
BURGERY:
  1. Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej.
  2. Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanego kurczaka w sosie, na kurczaka położyć upieczony ząbek czosnku, a na to porcję pikantnego coleslawa. Zamknąć górną połówką bułki.
  3. Burgery zjadać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 8 sycących burgerów.
  2. Wolno pieczone mięso z kurczaka jest soczyste i aromatyczne.
  3. Ilość ząbków czosnku, jak i dodatek jalapeno do surówki, można dowolnie zmieniać.
  4. Sos barbecue można zastąpić np. dobrej jakości pikantnym ketchupem. Zmieni to co prawda zupełnie smak dania, ale mięso i tak będzie pyszne i soczyste.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.
























Niezjedzone resztki kurczaka w sosie barbecue, jak i pikantnego coleslawa
można wykorzystać do przygotowania
pysznej, domowej pizzy z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq!

 

Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz