poniedziałek, 29 stycznia 2018

Szybki i prosty kurczak z kukurydzą



Składniki:
  1. 500 g filetów z piersi kurczaka;
  2. 1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą, waga 340 g);
  3. 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
  4. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  5. 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
  6. 1 łyżeczka suszonej bazylii;
  7. 1 łyżka oleju;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do miski. 
  2. Dodać słodką i ostrą paprykę w proszku, suszoną bazylię, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek kurczaka pokrył się przyprawami.
  3. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić kawałeczki kurczaka i podsmażać, na średnim ogniu, aż będzie lekko zarumieniony (przez 3 - 5 minut, w zależności od wielkości kawałków kurczaka).
  4. Do podsmażonego kurczaka dodać całą zawartość puszki z kukurydzą tj. ziarna kukurydzy wraz z zalewą. Całość podsmażać na średnim ogniu, aż połowa płynu odparuje.
  5. Następnie zmniejszyć ogień i na patelnię z kurczakiem i kukurydzą dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać i krótką chwilę (około 5 minut), na małym ogniu, razem podsmażać.
  6. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Kurczaka z kukurydzą podawać na ciepło, z ryżem (jak u mnie), kaszą lub pieczywem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
  2. Danie można wzbogacić o pokrojoną w kostkę i podsmażoną, przed lub wraz z kurczakiem, cebulę czy paprykę.
  3. Do przyprawienia kurczaka można użyć samej słodkiej/ostrej papryki w proszku, bazylię zastąpić ziołami prowansalskimi, a nawet dodać curry czy łyżkę koncentratu pomidorowego.
  4. Kurczaka należy podawać na ciepło z ryżem, kaszą (np. kuskus) czy pieczywem.
  5. W przypadku, gdyby w puszce z kukurydzą było bardzo mało zalewy, do sosu, wraz z całą zawartością puszki, można dodać około 1/2 szklanki zimnej wody.
  6. Piersi z kurczaka można zastąpić mięsem z ud kurczaka (bez skóry i kości), a także mięsem mielonym.
  7. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda. Chętnie wpiszę to danie na swoją listę obiadów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na szybki i bardzo sycący obiad.

    OdpowiedzUsuń