Składniki:
SOS MIĘSNO - POMIDOROWY:
- 600 g mięsa mielonego (u mnie wołowe);
- 500 g przecieru pomidorowego;
- 1 łyżka oleju;
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- Szczypta płatków chili;
- Sól;
- Pieprz.
- 250 g krótkiego makaronu np. fale - tagliatelle mosse czy wstążki cięte;
- 1 i 1/4 szklanki serka wiejskiego;
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18 %;
- 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku;
- Sól;
- Pieprz.
- 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie mimolette).
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
SOS MIĘSNO - POMIDOROWY:
- Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić mięso mielone i podsmażać, często mieszając, aż mięso stanie się brązowe. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym odlać nadmiar wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie około 1 łyżki dla zapewnienia smaku sosu i soczystości mięsa.
- Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku.
- Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 do 30 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie sos zestawić z ognia. Odstawić do wystygnięcia.
- W międzyczasie ugotować makaron, tak aby był al dente (makaron dojdzie i stanie się miękki, podczas zapiekania w piekarniku). Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Do osobnej miski dodać serek wiejski (1 i 1/4 szklanki), gęstą, kwaśną śmietanę (1/2 szklanki). Dodać drobno posiekany szczypiorek (1/2 szklanki - można odrobinę pozostawić do oprószenia po wierzchu zapiekanki). Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Do miski z mieszanką serka ze śmietaną dodać ugotowany, przestudzony makaron. Wymieszać.
- Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Do naczynia do zapiekania (żaroodpornego) przełożyć połowę makaronu (wymieszanego z serkiem wiejskim, śmietaną i szczypiorkiem), na to położyć połowę sosu pomidorowo - mięsnego, a na sos równomiernie wysypać połowę startego, żółtego sera. Następnie powtórzyć warstwę makaronu (wymieszanego z masą serkiem wiejskim, śmietaną i szczypiorkiem), na to położyć pozostały sos pomidorowo - mięsny, a na sos równomiernie wysypać resztę startego żółtego sera.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 20 minut, aż ser się rozpuści.
- Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, do delikatnego przestudzenia, przed podaniem.
- Upieczoną zapiekankę posypać resztką drobno posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) i podawać gorącą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
- Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy.
- Do przepisu należy użyć łatwo topliwego gatunku żółtego sera jak np. gouda, ementaler, mimolette, cheddar (biały i czerwony).
- Serek wiejski można zastąpić kremowym serkiem śmietankowym np. Almette czy Philadelphia (około 230 g).
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
- Potrawa jest idealna do zamrożenia. Zapiekankę wystarczy po przygotowaniu, a przed upieczeniem, wystudzoną do
temperatury pokojowej, przykryć szczelną pokrywką lub warstwą folii
spożywczej i dwoma warstwami folii aluminiowej, włożyć do zamrażarki i przechowywać przez około 1 miesiąc.
Po wyjęciu z zamrażalnika (zdjęciu pokrywki/folii spożywczej i jednej warstwy folii aluminiowej) zapiekankę można:
- całkowicie rozmrozić (w tym celu wstawić do lodówki na 24 godziny) i zapiekać, pod przykryciem z 1 warstwy folii aluminiowej, zgodnie z przepisem przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (na 5 minut przed końcem zapiekania zdjąć folię) lub
- nie
rozmrażać, wstawić od razu do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni
(grzałka górna i dolna, środkowa półka) i podgrzewać przez około 45 minut
(czasami nawet do 1 godziny), po czym zdjąć folię, zmniejszyć temperaturę do 180
stopni i zapiekać zgodnie z przepisem przez 20 minut.
Tak więc przygotowaną zapiekankę można: - Upiec od razu po przygotowaniu;
- Nieupieczoną przykryć folią aluminiową, wstawić do lodówki na max. 1 dzień i upiec, gdy będzie potrzebna;
- Nieupieczoną przykryć folią aluminiową i zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz