wtorek, 30 stycznia 2018

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serkiem wiejskim


Składniki:

SOS MIĘSNO - POMIDOROWY:
  1. 600 g mięsa mielonego (u mnie wołowe);
  2. 500 g przecieru pomidorowego;
  3. 1 łyżka oleju; 
  4. 1 łyżeczka suszonego oregano;
  5. 1 łyżeczka suszonej bazylii;
  6. Szczypta płatków chili;
  7. Sól;
  8. Pieprz.
MAKARON Z SERKIEM WIEJSKIM:
  1. 250 g krótkiego makaronu np. fale - tagliatelle mosse czy wstążki cięte;
  2.  1 i 1/4 szklanki serka wiejskiego;
  3. 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18 %;
  4. 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
DODATKOWO:
  1. 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie mimolette).

1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml




Sposób przygotowania:

SOS MIĘSNO - POMIDOROWY:
  1. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić mięso mielone i podsmażać, często mieszając, aż mięso stanie się brązowe. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  2. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym odlać nadmiar wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie około 1 łyżki dla zapewnienia smaku sosu i soczystości mięsa.
  3. Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku.
  4. Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 do 30 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie sos zestawić z ognia. Odstawić do wystygnięcia.
MAKARON Z SERKIEM WIEJSKIM:
  1. W międzyczasie ugotować makaron, tak aby był al dente (makaron dojdzie i stanie się miękki, podczas zapiekania w piekarniku). Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  2. Do osobnej miski dodać serek wiejski (1 i 1/4 szklanki), gęstą, kwaśną śmietanę (1/2 szklanki). Dodać drobno posiekany szczypiorek (1/2 szklanki - można odrobinę pozostawić do oprószenia po wierzchu zapiekanki). Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  3. Do miski z mieszanką serka ze śmietaną dodać ugotowany, przestudzony makaron. Wymieszać.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA:
  1.  Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  2. Do naczynia do zapiekania (żaroodpornego) przełożyć połowę makaronu (wymieszanego z serkiem wiejskim, śmietaną i szczypiorkiem), na to położyć połowę sosu pomidorowo - mięsnego, a na sos równomiernie wysypać połowę startego, żółtego sera. Następnie powtórzyć warstwę makaronu (wymieszanego z masą serkiem wiejskim, śmietaną i szczypiorkiem), na to położyć pozostały sos pomidorowo - mięsny, a na sos równomiernie wysypać resztę startego żółtego sera. 
  3. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 20 minut, aż ser się rozpuści.
  4. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, do delikatnego przestudzenia, przed podaniem.
  5. Upieczoną zapiekankę posypać resztką drobno posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) i podawać gorącą.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:

  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
  2. Przecier pomidorowy to nie to samo co koncentrat pomidorowy. 
  3. Do przepisu należy użyć łatwo topliwego gatunku żółtego sera jak np. gouda, ementaler, mimolette, cheddar (biały i czerwony). 
  4. Serek wiejski można zastąpić kremowym serkiem śmietankowym np. Almette czy Philadelphia (około 230 g).
  5. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
  6. Potrawa jest idealna do zamrożenia. Zapiekankę  wystarczy po przygotowaniu, a przed upieczeniem, wystudzoną do temperatury pokojowej, przykryć szczelną pokrywką lub warstwą folii spożywczej i dwoma warstwami folii aluminiowej, włożyć do zamrażarki i przechowywać przez około 1 miesiąc.

    Po wyjęciu z zamrażalnika (zdjęciu pokrywki/folii spożywczej i jednej warstwy folii aluminiowej) zapiekankę można:
  • całkowicie rozmrozić (w tym celu wstawić do lodówki na 24 godziny) i zapiekać, pod przykryciem z 1 warstwy folii aluminiowej, zgodnie z przepisem przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (na 5 minut przed końcem zapiekania zdjąć folię) lub 
  • nie rozmrażać, wstawić od razu do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i podgrzewać przez około 45 minut (czasami nawet do 1 godziny), po czym zdjąć folię, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zapiekać zgodnie z przepisem przez 20 minut.

    Tak więc przygotowaną zapiekankę można:
  • Upiec od razu po przygotowaniu;
  • Nieupieczoną przykryć folią aluminiową, wstawić do lodówki na max. 1 dzień i upiec, gdy będzie potrzebna;
  • Nieupieczoną przykryć folią aluminiową i zamrozić. 
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz