Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 3 szklanki płatków owsianych górskich;
- 2 szklanki rodzynek;
- 1 szklanka cukru trzcinowego;
- 1/2 szklanki białego cukru;
- 2 duże jaja (klasy L);
- 230 g miękkiego, niesolonego masła (w temperaturze pokojowej);
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
- Papier do pieczenia;
- Łyżka do lodów o średnicy 5 cm - opcjonalnie;
- Blacha z wyposażenia piekarnika.
- Do miski wsypać mąkę pszenną, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać i odstawić na bok.
- Do dużej miski (u mnie misa od miksera) wrzucić miękkie masło. Dodać cukier trzcinowy i biały i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła/mieszadeł, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty).
- Następnie, stale miksując, dodać jaja i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników.
- Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli dodać mąkę pszenną wymieszaną z cynamonem, sodą i solą.
- Na sam koniec, stale miksując na niskich obrotach, dodać płatki owsiane i rodzynki. Wymieszać mikserem, aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka.
- Tak przygotowane ciasto na ciastka przykryć folią spożywczą (pozostawione w misce/misie) i wstawić do lodówki na 30 minut w celu lekkiego schłodzenia.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Przy pomocy łyżki (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, kulki ciasta (wielkości 1 lub 1 i 1/2 łyżki), zachowując niewielkie odstępy między nimi (podczas pieczenia ciasto będzie się nieco rozlewać na boki tworząc ciastka).
- Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 - 12 minut, lub do momentu, aż krawędzie ciasteczek będą złocistobrązowe, a góra będzie upieczona (u mnie piekły się 14 minut).
- Upieczone ciasteczka, po wyjęciu z piekarnika, należy odstawić, na blasze do pieczenia, do lekkiego wystudzenia, na około 5 minut.
- Po tym czasie ciasteczka przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników, w zależności od wielkości porcji nakładanego ciasta, wychodzą około 44 ciasteczka. Mnie, przy użyciu łyżki do lodów o średnicy 5 cm, wyszyły 32 ciasteczka.
- Ciasteczka należy piec partiami, a ciasto na ciasteczka należy w tym czasie przechowywać w lodówce.
- Rodzynki można zastąpić innymi, ulubionymi bakaliami np. suszonymi morelami czy śliwkami (drobno pokrojonymi), suszoną żurawiną, orzechami; a masło - margaryną.
- Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są miękkie, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i są pełne rodzynek oraz płatków owsianych.
- Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia mu odpowiednią konsystencję i pozwala połączyć się smakom.
- Większy udział w ciasteczkach cukru trzcinowego w stosunku do białego cukru nadaje ciastkom lepszy smak (lekko karmelowy), wilgotność, oraz delikatnie ciągliwy środek.
- Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (u mnie w puszce), w temperaturze pokojowej, przez max. 5 dni.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Z pewnoscią przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńdo herbaty
OdpowiedzUsuń