Składniki (na 8 bułek):
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant;
- 3/4 szklanki letniej wody;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1 duże jajo (klasy L) + 1 żółtko (białko należy zachować do posmarowania bułek);
- 2 łyżki oleju (lub roztopionego masła);
- 1 łyżeczka soli;
- 1/4 szklanki białego cukru.
- 1 białko jaja;
- 2 łyżki zimnej wody;
- Blacha z wyposażenia piekarnika;
- Papier do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie misa od miksera) dodać wszystkie składniki ciasta w podanej powyżej (w liście składników) kolejności tj. suche drożdże instant, letnią wodę, mąkę pszenną, jajo oraz żółtko, olej (lub roztopione masło), sól oraz cukier.
- Zagnieść mikserem (przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, przez około 7 minut) lub ręcznie (przez około 15 minut), gładkie i elastyczne ciasto.
- Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na prostokąt o wymiarach około 7 x 12 cm. Następnie zwinąć ciasto do środka, z obu stron, wzdłuż dłuższego boku (o tak, autor: The Semisweet Sisters) i podwinąć brzegi powstałej, podłużnej bułeczki pod spód.
- Tak przygotowane bułki układać, w niewielkich (około 2,5 cm) odstępach od siebie, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Bułeczki powinny w tym czasie podwoić swoją objętość.
- W międzyczasie, w miseczce wymieszać ze sobą białko jaja i zimną wodę (2 łyżki).
- Wyrośnięte bułki, posmarować pędzelkiem mieszaniną białka i wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 15 minut, aż bułeczki staną się złociste.
- Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę, do lekkiego wystudzenia.
- Bułeczki przekrawać na pół, wzdłuż dłuższego boku, nie przecinając do samego końca i podawać na ciepło lub zimno z parówką/frankfurterką/kiełbaską i ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 8 miękkich bułek do hot dogów.
- Przygotowanie bułek nie wymaga robienia zaczynu z drożdży. Wystarczy wszystkie składniki, w podanej kolejności wsypać do miski i zagnieść ciasto.
- Ciasto na bułki można zagnieść:
- mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, przez około 7 minut;
- ręcznie, przez około 15 minut; w przypadku ręcznego zagniatania ciasta najlepiej wszystkie składniki wsypać do miski w podanej kolejności, po czym wymieszać drewnianą łyżką, aż powstanie kula ciasta, a następnie przełożyć na delikatnie oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne;
- automatem do wypieku chleba; w tym przypadku należy wsypać, do pojemnika wypiekacza, wszystkie składniki w podanej w przepisie kolejności i włączyć wyrabianie ciasta na 10 minut, po czym wyłączyć automat.
- Bułeczki można podawać z parówkami, frankfurterkami czy kiełbaskami z grilla.
- Bułki, podobnie jak sklepowe, mają delikatnie słodki smak.
- Do przepisu należy użyć suchych drożdży Instant (znanych również jako Fast-Rising, Rapid-Rise, Quick Rise). Zapewniają one szybsze rośnięcie ciasta i nie wymagają przygotowania zaczynu, w odróżnieniu od zwykłych, suchych drożdży.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz