poniedziałek, 19 lutego 2018

Domowe bułki do hot dogów



Składniki (na 8 bułek):
  1. 2 łyżeczki suchych drożdży instant;
  2. 3/4 szklanki letniej wody;
  3. 3 szklanki mąki pszennej;
  4. 1 duże jajo (klasy L) + 1 żółtko (białko należy zachować do posmarowania bułek);
  5. 2 łyżki oleju (lub roztopionego masła);
  6. 1 łyżeczka soli;
  7. 1/4 szklanki białego cukru.
DODATKOWO:
  1. 1 białko jaja;
  2. 2 łyżki zimnej wody;
  3. Blacha z wyposażenia piekarnika;
  4. Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie misa od miksera) dodać wszystkie składniki ciasta w podanej powyżej (w liście składników) kolejności tj. suche drożdże instant, letnią wodę, mąkę pszenną, jajo oraz żółtko, olej (lub roztopione masło), sól oraz cukier. 
  2. Zagnieść mikserem (przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, przez około 7 minut) lub ręcznie (przez około 15 minut), gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na prostokąt o wymiarach około 7 x 12 cm. Następnie zwinąć ciasto do środka, z obu stron, wzdłuż dłuższego boku (o tak, autor: The Semisweet Sisters) i podwinąć brzegi powstałej, podłużnej bułeczki pod spód.
  5. Tak przygotowane bułki układać, w niewielkich (około 2,5 cm) odstępach od siebie, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Bułeczki powinny w tym czasie podwoić swoją objętość.
  6. W międzyczasie, w miseczce wymieszać ze sobą białko jaja i zimną wodę (2 łyżki).
  7. Wyrośnięte bułki, posmarować pędzelkiem mieszaniną białka i wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez  15 minut, aż bułeczki staną się złociste.
  8. Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę, do lekkiego wystudzenia.
  9. Bułeczki przekrawać na pół, wzdłuż dłuższego boku, nie przecinając do samego końca i podawać na ciepło lub zimno z parówką/frankfurterką/kiełbaską i ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 8 miękkich bułek do hot dogów.
  2. Przygotowanie bułek nie wymaga robienia zaczynu z drożdży. Wystarczy wszystkie składniki, w podanej kolejności wsypać do miski i zagnieść ciasto.
  3. Ciasto na bułki można zagnieść:
    • mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, przez około 7 minut;
    • ręcznie, przez około 15 minut; w przypadku ręcznego zagniatania ciasta najlepiej wszystkie składniki wsypać do miski w podanej kolejności, po czym wymieszać drewnianą łyżką, aż powstanie kula ciasta, a następnie przełożyć na delikatnie oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne;
    • automatem do wypieku chleba; w tym przypadku należy wsypać, do pojemnika wypiekacza, wszystkie składniki w podanej w przepisie kolejności i włączyć wyrabianie ciasta na 10 minut, po czym wyłączyć automat.
  4. Bułeczki można podawać z parówkami, frankfurterkami czy kiełbaskami z grilla.
  5. Bułki, podobnie jak sklepowe, mają delikatnie słodki smak.
  6. Do przepisu należy użyć suchych drożdży Instant (znanych również jako Fast-Rising, Rapid-Rise, Quick Rise). Zapewniają one szybsze rośnięcie ciasta i nie wymagają przygotowania zaczynu, w odróżnieniu od zwykłych, suchych drożdży.
  7. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Semisweet Sisters.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz