sobota, 24 lutego 2018

Gorący dip serowy z chorizo i czosnkowymi grzankami



Składniki:

DIP SEROWY Z CHORIZO:
  1. 225 g kremowego serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy);
  2. 1 szklanka startego parmezanu;
  3. 1 szklanka startej mozzarelli;
  4. 1 szklanka startego żółtego sera (najlepiej cheddara, u mnie gouda);
  5. 200 g dobrej jakości ketchupu;
  6. 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  7. 100 g kiełbasy chorizo;
  8. 5 listków świeżej bazylii;
  9. 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;
  10. 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej;
  11. 1/2 łyżeczki suszonego oregano;
  12. Sól;
  13. Pieprz.
CZOSNKOWE GRZANKI:
  1. 1 bagietka;
  2. Masło klarowane;
  3. 1 łyżeczka czosnku granulowanego.
DODATKOWO:
  1. Okrągłe naczynie do zapiekania (żaroodporne) o średnicy 24 cm;
  2. Duża patelnia (do podsmażenia grzanek).
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:

GORĄCY DIP SEROWY Z CHORIZO
  1. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki.
  2. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę).
  3. Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  4. Liście bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Do miski przełożyć kremowy serek śmietankowy. Dodać połowę parmezanu (tj. 1/2 szklanki), śmietanę (1/2 szklanki), suszone oregano (1/2 łyżeczki), czosnek granulowany (1/2 łyżeczki) oraz cebulę granulowaną (1/2 łyżeczki). Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Masę z serka śmietankowego, parmezanu, śmietany i przypraw równomiernie wyłożyć do naczynia do zapiekania.
  7. Na masę z serka śmietankowego, parmezanu, śmietany i przypraw wyłożyć ketchup, równomiernie rozsmarować i posypać posiekanymi listkami bazylii.
  8. Dip posypać startą mozzarellą, startym żółtym serem, pozostałym, startym parmezanem (1/2 szklanki), a na warstwę serów położyć plasterki chorizo.
  9. Tak przygotowany dip wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 lub 4 półka licząc od dołu - w górnej części piekarnika, blisko górnej grzałki) i zapiekać przez 30 minut.
  10. Dip podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, z grzankami czosnkowymi, nachosami czy krakersami.
GRZANKI CZOSNKOWE:
  1. Bagietkę pokroić na dość cienkie plastry (około 1 cm).
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane (2 łyżki) i wrzucić kilka plastrów bagietki, podsmażyć na złoty kolor, z obu stron, pod koniec smażenia oprószając szczyptą granulowanego czosnku. Postępować tak, aż wszystkie kawałki bagietki będą podsmażone i złociste (za każdym razem należy najpierw włożyć na patelnię masło klarowane (2 łyżki) i rozgrzać). 
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dipu dla 4 - 6 osób.
  2. Dip w smaku przypomina pizzę.
  3. Chorizo można zastąpić salami pepperoni.
  4. Dip najlepiej smakuje podany świeży, bezpośrednio po zapieczeniu. Można go także, następnego dnia, podać po odgrzaniu w piekarniku. 
  5. Przy przygotowaniu grzanek należy uważać, aby się nie spaliły. Należy je podsmażać partiami, po kilka sztuk na raz, na rozgrzanym (ale nie bardzo gorącym maśle), z obu stron na złoty kolor, oprószając pod koniec podsmażania czosnkiem granulowanym.
Źródło przepisu: Salt & Lavender.

2 komentarze: