Składniki:
DIP SEROWY Z CHORIZO:
- 225 g kremowego serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy);
- 1 szklanka startego parmezanu;
- 1 szklanka startej mozzarelli;
- 1 szklanka startego żółtego sera (najlepiej cheddara, u mnie gouda);
- 200 g dobrej jakości ketchupu;
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
- 100 g kiełbasy chorizo;
- 5 listków świeżej bazylii;
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;
- 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej;
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano;
- Sól;
- Pieprz.
CZOSNKOWE GRZANKI:
- 1 bagietka;
- Masło klarowane;
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego.
DODATKOWO:
- Okrągłe naczynie do zapiekania (żaroodporne) o średnicy 24 cm;
- Duża patelnia (do podsmażenia grzanek).
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
GORĄCY DIP SEROWY Z CHORIZO
- Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki.
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę).
- Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Liście bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Do miski przełożyć kremowy serek śmietankowy. Dodać połowę parmezanu (tj. 1/2 szklanki), śmietanę (1/2 szklanki), suszone oregano (1/2 łyżeczki), czosnek granulowany (1/2 łyżeczki) oraz cebulę granulowaną (1/2 łyżeczki). Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Masę z serka śmietankowego, parmezanu, śmietany i przypraw równomiernie wyłożyć do naczynia do zapiekania.
- Na masę z serka śmietankowego, parmezanu, śmietany i przypraw wyłożyć ketchup, równomiernie rozsmarować i posypać posiekanymi listkami bazylii.
- Dip posypać startą mozzarellą, startym żółtym serem, pozostałym, startym parmezanem (1/2 szklanki), a na warstwę serów położyć plasterki chorizo.
- Tak przygotowany dip wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 lub 4 półka licząc od dołu - w górnej części piekarnika, blisko górnej grzałki) i zapiekać przez 30 minut.
- Dip podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, z grzankami czosnkowymi, nachosami czy krakersami.
GRZANKI CZOSNKOWE:
- Bagietkę pokroić na dość cienkie plastry (około 1 cm).
- Na patelni rozgrzać masło klarowane (2 łyżki) i wrzucić kilka plastrów bagietki, podsmażyć na złoty kolor, z obu stron, pod koniec smażenia oprószając szczyptą granulowanego czosnku. Postępować tak, aż wszystkie kawałki bagietki będą podsmażone i złociste (za każdym razem należy najpierw włożyć na patelnię masło klarowane (2 łyżki) i rozgrzać).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dipu dla 4 - 6 osób.
- Dip w smaku przypomina pizzę.
- Chorizo można zastąpić salami pepperoni.
- Dip najlepiej smakuje podany świeży, bezpośrednio po zapieczeniu. Można go także, następnego dnia, podać po odgrzaniu w piekarniku.
- Przy przygotowaniu grzanek należy uważać, aby się nie spaliły. Należy je podsmażać partiami, po kilka sztuk na raz, na rozgrzanym (ale nie bardzo gorącym maśle), z obu stron na złoty kolor, oprószając pod koniec podsmażania czosnkiem granulowanym.
Źródło przepisu: Salt & Lavender.
prawie jak pizza
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń