poniedziałek, 26 lutego 2018

Cynamonowa granola z rodzynkami



Składniki:
  1. 2 szklanki płatków owsianych górskich;
  2. 2 łyżeczki cynamonu;
  3. Szczypta soli;
  4. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego czy innego, roślinnego);
  5. 1/2 szklanki syropu klonowego (lub miodu);
  6. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  7. 1 białko jaja;
  8. 1/2 szklanki rodzynek.
DODATKOWO:
  1. Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm;
  2. Papier do pieczenia.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, cynamon i sól. Wymieszać. Odstawić na bok.
  3. Do drugiej miski wlać olej kokosowy (rzepakowy lub inny, roślinny), syrop klonowy (lub miód) i ekstrakt waniliowy. Dodać białko jaja (żółtko nie jest potrzebne). Wymieszać.
  4. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami i dobrze wymieszać, tak aby wszystkie płatki owsiane dokładnie pokryły się mieszaniną oleju, syropu klonowego, ekstraktu waniliowego i białka jaja.
  5. Tak przygotowaną granolę wyłożyć równomiernie na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut, przy czym po 15 minutach granolę należy lekko przemieszać.
  6. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i odstawić na blasze do całkowitego wystudzenia.
  7. Do wystudzonej granoli dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.
  8. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą około 3 szklanki granoli. Widoczne na zdjęciach 2 słoiki granoli zostały przygotowane z podwójnej porcji składników.
  2. Dodatek białka umożliwia tworzenie się chrupiących zbitek granoli. Można oczywiście z niego zrezygnować.
  3. W celu przygotowania wegańskiej wersji granoli wystarczy zrezygnować z dodatku białka jaja, a dla stworzenia wersji bezglutenowej należy użyć bezglutenowych płatków owsianych.
  4. Granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (puszce, słoiku, plastikowym pojemniku do przechowywania żywności), w temperaturze pokojowej, przez okres do dwóch tygodni. Dzięki temu możesz zrobić większą porcję granoli i cieszyć się jej smakiem, aż przez 2 tygodnie!
  5. Do granoli można dodać swoje ulubione dodatki np. posiekane migdały czy orzechy a nawet rodzynki w czekoladzie.
  6. Dodatek syropu klonowego (miodu) nadaje słodyczy granoli, a połączenie rodzynek i cynamonu zapewnia pyszny smak. Granola na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom ciasteczek owsianych z rodzynkami!
  7. Granola wyśmienicie smakuje podana z jogurtem, mlekiem czy wymieszana ze smoothie.
Źródło przepisu: Live well bake often.




Jeśli lubisz połączenie płatków owsianych ze smakiem rodzynek i cynamonu
spróbuj także
 ciasteczek owsianych z rodzynkami


Ciasteczka owsiane z rodzynkami

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie granole, bo można je przygotować wcześniej, a później mamy śniadanie gotowe ;-)

    Zapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń