Składniki:
CIASTO NA PIZZĘ:
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody;
- 1 łyżka suchych drożdży instant;
- 2 łyżki miodu;
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka soli.
DODATKI NA PIZZĘ:
- 1 szklanka startej mozzarelli;
- 1 szklanka sosu do pizzy/pomidorowego sosu do spaghetti lub dobrej jakości ketchupu;
- 50 g salami pepperoni ( w cienkich plasterkach);
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii.
DODATKOWO:
- 1/3 szklanki sody oczyszczonej;
- 1 łyżka roztopionego masła;
- Sól gruboziarnista;
- Tłuszcz do wysmarowania papieru do pieczenia;
- Papier do pieczenia;
- Blacha z wyposażenia piekarnika.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie misa od miksera) wlać ciepłą wodę i miód. Wsypać suche drożdże instant. Wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.
- Po tym czasie, do misy z rozczynem drożdżowym, wsypać mąkę pszenną oraz sól i wymieszać mikserem (przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), aż składniki ciasta się połączą i uformują w jedną masą, po czym dalej wyrabiać mikserem jeszcze przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 10 minut.
- W międzyczasie do dużego garnka (najlepiej 10 litrowego o średnicy 30 cm, u mnie 5 litrowy o średnicy 23 cm) wlać zimną wodę (do wysokości około 8 cm) i zagotować. Do wrzącej wody dodać sodę oczyszczoną (ostrożnie, gdyż woda z sodą będzie mocno bulgotać), krótką chwilę pogotować na średnim ogniu (przez około 1 minutę) i zmniejszyć ogień do minimum.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a papier posmarować cienką warstwą tłuszczu (np. masła czy oleju).
- Po upływie 10 minut ciasto na pizzę podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1 - 1,5 cm i średnicy 16 - 18 cm.
- Każdy z placków, pojedynczo, wrzucać do garnka z wodą i sodą i gotować przez 30 - 40 sekund, na minimalnym ogniu. Woda nie może bulgotać.
- Ugotowane w wodzie z sodą wykładać na ręczniki papierowe do odsączenia z nadmiaru wody, po czym układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika, smarować roztopionym masłem i oprószać solą gruboziarnistą.
- Tak przygotowane placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 215 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 10 minut, po czym posmarować sosem do pizzy, oprószyć serem mozzarella, suszoną bazylią i oregano oraz położyć plasterki salami (lub inne, ulubione dodatki) i piec przez kolejne 6 - 10 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto mocno zarumieni.
- Pizzę podawać gorącą!
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 3 małe pizze (o średnicy około 16 - 18 cm).
- Ciasta na pizzę nie należy cienko rozwałkowywać, jeśli ma być puszyste (tak jak u mnie). Najlepiej na placki grubości około 1,5 cm i średnicy 16 - max. 18 cm. Pizza jedynie nieco rośnie do góry w piekarniku.
- Spód pizzy smakuje jak miękkie bułki - precle.
- Wykonanie preclowego spodu do pizzy nie jest proste. Placki ciasta należy gotować w wodzie z sodą przez 30 - 40 sekund i nie wolno przekraczać tego czasu gotowania (najlepiej ustawić sobie stoper). Natomiast woda z sodą musi się (po zagotowaniu oczywiście) gotować na bardzo małym ogniu, aby nie bulgotała podczas gotowania placków ciasta. Placki mają się unosić na wodzie przez 30 - 40 sekund, a następnie należy je wyjąć i położyć na o około 1 minutę na ręczniki papierowe w celu lekkiego wyschnięcia. Nie dłużej, bo się przykleją do ręczników!
- Placki ciast z wody najlepiej wyciągać szpatułkami lub jak u mnie - małą, plastikową deską do krojenia (o taką, niebieską).
- Pizzę można przygotować z ulubionymi dodatkami.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Creme De La Crumb.
Idealna przekąska do pracy.
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń