PLACUSZKI:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 2 szklanki kukurydzy konserwowej;
- 1/2 szklanki startego, żółtego sera (najlepiej cheddara, u mnie gouda);
- 1/3 szklanki drobno posikanego szczypiorku;
- 1/2 szklanki mleka;
- 2 duże jaja (klasy L);
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka chili w proszku;
- 1/2 szklanki oleju do smażenia.
DODATKOWO (DO PODANIA);
- Kilka łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
- 3 - 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Kukurydzę odsączyć na sicie z zalewy. Odmierzyć 2 szklanki.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Do dużej miski wsypać mąkę pszenną (1 i 1/2 szklanki). Dodać odcedzone ziarna kukurydzy (2 szklanki), starty, żółty ser (1/2 szklanki), posiekany szczypiorek (1/3 szklanki). Wlać mleko (1/2 szklanki). Wbić 2 jaja. Wsypać przyprawy: sól (1 łyżeczka) i chili (1 łyżeczka). Całość dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzany na patelni olej (1/2 szklanki) nakładać łyżką porcje ciasta (po 2 płaskie łyżki, lub jak u mnie po 1 czubatej łyżce) i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Placuszki podawać gorące, z kleksem kwaśnej śmietany i posypane szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 12 placuszków.
- Do przepisu można użyć kukurydzy konserwowej, ziaren mrożonej kukurydzy jak również ziaren świeżej kukurydzy, ściętych z kolby. W przypadku kukurydzy konserwowej - należy ją odcedzić z zalewy.
- Ciasto na placki jest gęste i placuszki nie rozpadają się podczas smażenia.
- Do placuszków można dodać drobno posiekaną cebulę, posiekaną papryczkę jalapeno.
- Ser żółty użyty do placków powinien łatwo się topić. Może to być gouda, ementaler, edam, cheddar (biały i czerwony).
- Placuszki można podać z kwaśną śmietaną (jak u mnie), ketchupem czy sosem czosnkowym.
Źródło przepisu: BuzzFeed.
zapowiadają się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwyprobuje dzieki
OdpowiedzUsuń