środa, 14 lutego 2018

Placki kukurydziano - serowe


 Składniki:

PLACUSZKI:
  1. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  2. 2 szklanki kukurydzy konserwowej;
  3. 1/2 szklanki startego, żółtego sera (najlepiej cheddara, u mnie gouda);
  4. 1/3 szklanki drobno posikanego szczypiorku;
  5. 1/2 szklanki mleka;
  6. 2 duże jaja (klasy L);
  7. 1 łyżeczka soli;
  8. 1 łyżeczka chili w proszku;
  9. 1/2 szklanki oleju do smażenia.
DODATKOWO (DO PODANIA);
  1. Kilka łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
  2. 3 - 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:
  1. Kukurydzę odsączyć na sicie z zalewy. Odmierzyć 2 szklanki.
  2. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  4. Do dużej miski wsypać mąkę pszenną (1 i 1/2 szklanki). Dodać odcedzone ziarna kukurydzy (2 szklanki), starty, żółty ser (1/2 szklanki), posiekany szczypiorek (1/3 szklanki). Wlać mleko (1/2 szklanki). Wbić 2 jaja. Wsypać przyprawy: sól (1 łyżeczka) i chili (1 łyżeczka). Całość dokładnie wymieszać.
  5. Na rozgrzany na patelni olej (1/2 szklanki) nakładać łyżką porcje ciasta (po 2 płaskie łyżki, lub jak u mnie po 1 czubatej łyżce) i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  6. Placuszki podawać gorące, z kleksem kwaśnej śmietany i posypane szczypiorkiem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu: 
  1. Z podanych składników wychodzi 12 placuszków.
  2. Do przepisu można użyć kukurydzy konserwowej, ziaren mrożonej kukurydzy jak również ziaren świeżej kukurydzy, ściętych z kolby. W przypadku kukurydzy konserwowej - należy ją odcedzić z zalewy.
  3. Ciasto na placki jest gęste i placuszki nie rozpadają się podczas smażenia.
  4. Do placuszków można dodać drobno posiekaną cebulę, posiekaną papryczkę jalapeno.
  5. Ser żółty użyty do placków powinien łatwo się topić. Może to być gouda, ementaler, edam, cheddar (biały i czerwony).
  6. Placuszki można podać z kwaśną śmietaną (jak u mnie), ketchupem czy sosem czosnkowym.
Źródło przepisu: BuzzFeed.

3 komentarze: