Składniki:
CHILI:
- 1 średnia dynia piżmowa (o wadze około 700 - 900 g);
- 1 średnia, czerwona cebula;
- 1 średnia czerwona papryka;
- 2 papryczki chili;
- 2 papryczki chipotle w sosie adobo;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (każda o wadze 400 g);
- 2 puszki czerwonej fasoli, odsączonej (każda o wadze netto, po odsączeniu 240 g)
- 2 łyżki oleju;
- 1 szklanka bulionu;
- 3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej (przygotowanej z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej);
- 1 łyżka naturalnego kakao;
- 1/2 łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku;
- 1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej);
- 1 łyżka kuminu;
- 2 łyżki cukru trzcinowego;
- 1 - 2 łyżki mąki kukurydzianej - opcjonalnie;
- Sól.
- Kwaśna, gęsta śmietana 18 % (1 łyżka na porcję);
- Starty, żółty ser (najlepiej cheddar);
- Drobno posiekana świeża kolendra;
- Plasterki świeżej papryczki chili.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Dynię piżmową obrać ze skóry, oczyścić z nasion i pokroić w niewielką (1x1 cm) kostkę.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Papryki (czerwoną oraz chili) umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion (tylko czerwoną) i pokroić w niewielką kostkę.
- Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać na sicie, pod bieżącą wodą.
- Papryczki chipotle drobno posiekać.
- Przygotować 3/4 szklanki kawy. Do kubka wsypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Zalać gorącą, przegotowaną wodą (3/4 szklanki) i wymieszać.
- W dużym garnku (5 litrowym), w którym będzie gotowane chili, rozgrzać olej (2 łyżki). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać przez około 4 - 5 minut, często mieszając, aż cebula ładnie się zeszkli.
- Do podsmażonej cebuli dodać kosteczki dyni piżmowej, pokrojoną czerwoną paprykę oraz papryczki chili. Podsmażać razem, na średnim ogniu, często mieszając, przez około 3 - 4 minuty.
- Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i krótką chwilę (około 30 sekund), stale mieszając, razem podsmażać.
- Po tym czasie wlać kawę (3/4 szklanki), bulion (1 szklankę), krojone pomidory z puszki (wraz z zalewą), wsypać kakao (1 łyżkę), paprykę wędzoną w proszku (1/2 łyżki), pokrojone papryczki chipotle, chili w proszku (1 łyżeczkę), cukier trzcinowy (2 łyżki). Zagotować, po czym zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu przez 25 - 30 minut.
- Następnie dodać odcedzoną i opłukaną, czerwoną fasolę i dusić, pod przykryciem, na małym ogniu, przez kolejne 30 minut.
- Chili jest gotowe, gdy płyn nieco odparuje, a dynia będzie miękka. W celu zagęszczenia chili, pod koniec gotowania (gdy warzywa są już miękkie) można posypać je 1 łyżką mąki kukurydzianej, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 - 7 minut, aż sos się zagęści. W razie potrzeby można dodać drugą łyżkę mąki kukurydzianej, ponownie zamieszać i gotować, aż do zgęstnienia (przez kolejne 5 do 7 minut).
- Gotowe chili przyprawić solą i ewentualnie innymi przyprawami (np. dodatkowym chili, kuminem) do smaku.
- Chili podawać gorące, z kleksem kwaśnej śmietany, oprószone startym, żółtym serem i posypane posiekaną kolendrą i/lub plasterkami świeżej chili.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzą około 3 litry chili.
- Jest to bezmięsna wersja popularnego dania kuchni amerykańskiej - chili con carne.
- W zależności, od wielkości kostek pokrojonej dyni, chili może się gotować od 55 minut do 1 godziny i 30 minut. Im większa kostka, tym chili będzie się gotowało dłużej.
- Dynię piżmową najlepiej obrać odcinając oba jej końce i ścinając skórę przy pomocy obieraka do warzyw.
- Czosnek najlepiej dodać pod koniec podsmażania warzyw. Dodany zbyt szybko, może się przypalić i nadać chili gorzki smak.
- Papryczki chipotle w sosie adobo można dostać w hipermarketach Tesco, Piotr i Paweł czy Carrefour na działach z kuchniami świata. Chipotle to wędzona papryka chili Jalapeno. Jest jednak ostrzejsza od Jalapeno. Ma silny aromat dymu z posmakiem tabaki i suszonych owoców, uzyskany dzięki procesowi wędzenia. Papryczki zatopione są w czerwonym sosie adobo, sporządzonym na bazie lekko doprawionego sosu pomidorowego.
- Papryczki chipotle oraz słodka, wędzona papryka w proszku zapewniają dymny smak chili.
- Ilość papryczek chili, jak i sproszkowanego chili można zmniejszyć, przygotowując tym samym bardziej łagodne chili. Chili przygotowane zgodnie z przepisem jest pikantne, o dymnym posmaku.
- Chili najlepiej podawać z pieczywem (np. z chlebkiem kukurydzianym).
- Kumin to nie to samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Chili podaj iście po amerykańsku
z chlebkiem kukurydzianym z patelni!
Chlebek kukurydziany z patelni |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz