środa, 16 maja 2018

Chlebek cukiniowy z malinami


Składniki:

CHLEBEK CUKINIOWY Z MALINAMI
  1. 3 szklanki mąki pszennej
  2. 3/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy);
  3. 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  4. 3/4 szklanki maślanki;
  5. 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny (z 1 i 1/2 cytryny);
  6. 3 jaja;
  7. 1 szklanka białego cukru;
  8. Skórka starta z 1 i 1/2 cytryny;
  9. 3/4 łyżeczki soli;
  10. 1 i 1/2 szklanki startej cukinii;
  11. 2 szklanki świeżych malin.
LUKIER MALINOWY:
  1. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
  2. 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;
  3. 1/4 szklanki świeżych malin.
DODATKOWO:
  1. Mąka pszenna do oprószenia malin;
  2. Forma keksowa o wymiarach 30 x 12 cm;
  3. Papier do pieczenia;
  4. Tłuszcz do wysmarowania formy.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Cukinię (1 średnią) umyć, osuszyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę). Odmierzyć 1,5 szklanki.
  2. Cytryny sparzyć, wyszorować pod bieżącą wodą, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
  3. Maliny oprószyć mąką pszenną.
  4. Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
  5. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wlać olej, wbić jaja, wsypać cukier i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera (lub ręcznie, najlepiej trzepaczką kuchenną). Stale miksując/mieszając wlać maślankę, sok z cytryny, wsypać skórkę cytrynową i mieszać/miksować, aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodać startą cukinię i wymieszać.
  6. Do wymieszanych, mokrych składników dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać przy pomocy miksera (lub ręcznie, najlepiej trzepaczką kuchenną), aż do połączenia się składników.
  7. Następnie dodać świeże, oprószone mąką, maliny i bardzo delikatnie wymieszać (ręcznie).
  8. Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto cukiniowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 1 godzinę i 25 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Pod koniec pieczenia (na około 20 minut przed końcem) ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zbytnio nie przypiekło się z wierzchu.
  10. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, ciasto odstawić w formie na około 20 minut w celu lekkiego przestudzenia. 
  11. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia.
  12. W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Wlać sok wyciśnięty z cytryny. Dodać świeże maliny. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną.
  13. Wystudzone ciasto oblać lukrem malinowym.
SMACZNEGO!



 Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na formę keksową o wymiarach 30 x 12 cm 
  2. Chlebek ten jest miękki, wilgotny, słodki z wyczuwalną kwaskowatością malin.
  3. Ciasto, z  uwagi na dużą zawartość wilgotnych składników tj. cukinii i malin, wymaga dość szybkiego zjedzenia (w ciągu 24 godzin od upieczenia) i/lub przechowywania w lodówce.
  4. W razie braku maślanki w domu można przygotować jej szybką, domową wersję z mleka i octu spirytusowego. Do 1 szklanki mleka należy wlać 1 łyżkę octu spirytusowego, wymieszać i odstawić na krótką chwilę (5 minut). Po tym czasie powstaje "kryzysowa" maślanka.
  5. Cukinia nie jest wyczuwalna w smaku ciasta. Młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki. Ja zawsze obieram cukinię do ciasta, aby ją przemycić nie zauważoną :-)
  6. Do przygotowania ciasta potrzebna jest 1 średnia (lub 2 małe) cukinia, 3 cytryny i 3 duże jaja.
  7. Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  8. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  9. Szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Eat Cake For Dinner.

4 komentarze: