CHLEBEK CUKINIOWY Z MALINAMI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy);
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3/4 szklanki maślanki;
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny (z 1 i 1/2 cytryny);
- 3 jaja;
- 1 szklanka białego cukru;
- Skórka starta z 1 i 1/2 cytryny;
- 3/4 łyżeczki soli;
- 1 i 1/2 szklanki startej cukinii;
- 2 szklanki świeżych malin.
LUKIER MALINOWY:
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;
- 1/4 szklanki świeżych malin.
DODATKOWO:
- Mąka pszenna do oprószenia malin;
- Forma keksowa o wymiarach 30 x 12 cm;
- Papier do pieczenia;
- Tłuszcz do wysmarowania formy.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Cukinię (1 średnią) umyć, osuszyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę). Odmierzyć 1,5 szklanki.
- Cytryny sparzyć, wyszorować pod bieżącą wodą, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Maliny oprószyć mąką pszenną.
- Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wlać olej, wbić jaja, wsypać cukier i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera (lub ręcznie, najlepiej trzepaczką kuchenną). Stale miksując/mieszając wlać maślankę, sok z cytryny, wsypać skórkę cytrynową i mieszać/miksować, aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodać startą cukinię i wymieszać.
- Do wymieszanych, mokrych składników dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać przy pomocy miksera (lub ręcznie, najlepiej trzepaczką kuchenną), aż do połączenia się składników.
- Następnie dodać świeże, oprószone mąką, maliny i bardzo delikatnie wymieszać (ręcznie).
- Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do tak przygotowanej formy wlać ciasto cukiniowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 1 godzinę i 25 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Pod koniec pieczenia (na około 20 minut przed końcem) ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zbytnio nie przypiekło się z wierzchu.
- Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, ciasto odstawić w formie na około 20 minut w celu lekkiego przestudzenia.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na kratkę w celu całkowitego wystudzenia.
- W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Wlać sok wyciśnięty z cytryny. Dodać świeże maliny. Dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną.
- Wystudzone ciasto oblać lukrem malinowym.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na formę keksową o wymiarach 30 x 12 cm
- Chlebek ten jest miękki, wilgotny, słodki z wyczuwalną kwaskowatością malin.
- Ciasto, z uwagi na dużą zawartość wilgotnych składników tj. cukinii i malin, wymaga dość szybkiego zjedzenia (w ciągu 24 godzin od upieczenia) i/lub przechowywania w lodówce.
- W razie braku maślanki w domu można przygotować jej szybką, domową wersję z mleka i octu spirytusowego. Do 1 szklanki mleka należy wlać 1 łyżkę octu spirytusowego, wymieszać i odstawić na krótką chwilę (5 minut). Po tym czasie powstaje "kryzysowa" maślanka.
- Cukinia nie jest wyczuwalna w smaku ciasta. Młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki. Ja zawsze obieram cukinię do ciasta, aby ją przemycić nie zauważoną :-)
- Do przygotowania ciasta potrzebna jest 1 średnia (lub 2 małe) cukinia, 3 cytryny i 3 duże jaja.
- Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Przepięknie wygląda. Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńBoże jak pysznie ten chleb wygląda.Jakbym go miał to tak naprawdę jadłbym to dzień i noc.
OdpowiedzUsuńunikalne połączenie
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń