Składniki:
- Puszka całych pomidorów bez skóry, w zalewie (waga wraz z zalewą - 400 g), dobrej jakości;
- 1/2 małej cebuli;
- 1 mały ząbek czosnku;
- 1 świeża papryczka jalapeno;
- 1/2 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach;
- 2 łyżki zalewy ze słoika/puszki z marynowanymi papryczkami jalapeno;
- 1/4 szklanki posiekanej, świeżej kolendry;
- Sok wyciśnięty z 1/2 małej (lub z 1/4 dużej) limonki;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki białego cukru;
- 1/8 łyżeczki mielonego kuminu.
DODATKOWO:
- Malakser lub wielofunkcyjny robot kuchenny z nożem do siekania.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać nożem.
- Papryczkę jalapeno umyć, osuszyć, odciąć ogonek i drobno posiekać.
- Marynowane papryczki jalapeno odsączyć z zalewy. Drobno posiekać.
- Kolendrę umyć, osuszyć, drobno pokroić.
- Z limonki wycisnąć sok.
- Do misy malaksera/robota kuchennego wlać pomidory wraz z zalewą. Dodać posiekaną cebulę, posiekany ząbek czosnku, pokrojoną papryczkę jalapeno oraz posiekane jalapeno z zalewy oraz kolendrę. Wlać 2 łyżki zalewy z puszki/słoika z marynowanymi papryczkami oraz sok z limonki. Wsypać przyprawy: sól (1/2 łyżeczki), cukier (1/4 łyżeczki) i kumin (1/8 łyżeczki).
- Całość zmiksować, aż do uzyskania ulubionej konsystencji - u mnie z niewielkimi kawałkami warzyw. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i cukrem.
- Przygotowaną salsę przełożyć do słoika/plastikowego pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywością, zakręcić/zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę w celu przegryzienia się smaków.
- Salsę podawać schłodzoną z nachosami, krakersami, czy grubo krojonymi chipsami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 0,5 litra salsy.
- Salsa ma świeży i orzeźwiający smak. Jest ostra i czuć w niej kolendrę.
- Do przygotowania salsy należy użyć wysokiej jakości pomidorów bez skórki w zalewie (z puszki), najlepiej włoskich.
- Ostrość salsy można regulować dodając mniejszą ilość świeżej i marynowanych papryczek jalapeno. Można także świeżą obrać z błon i nasion, które nadają jej ostrości.
- Salsa jest idealna do nachos, grubo krojonych chipsów czy krakersów. Pasuje także do tortilli, tacos, quesadillas, enchiladas, czy jako dodatek do mięs.
- Kumin to nie to samo, co stosowany w polskiej kuchni kminek.
- Salsę można przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku/słoiku przez max. 2 tygodnie.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.
bardzo lubie takie przepisy
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń