poniedziałek, 7 maja 2018

Podstawowa, meksykańska salsa



Składniki:
  1. Puszka całych pomidorów bez skóry, w zalewie (waga wraz z zalewą - 400 g), dobrej jakości;
  2. 1/2 małej cebuli;
  3. 1 mały ząbek czosnku;
  4. 1 świeża papryczka jalapeno;
  5. 1/2 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach;
  6. 2 łyżki zalewy ze słoika/puszki z marynowanymi papryczkami jalapeno;
  7. 1/4 szklanki posiekanej, świeżej kolendry;
  8. Sok wyciśnięty z 1/2 małej (lub z 1/4 dużej) limonki;
  9. 1/2 łyżeczki soli;
  10. 1/4 łyżeczki białego cukru;
  11. 1/8 łyżeczki mielonego kuminu.
DODATKOWO:
  1. Malakser lub wielofunkcyjny robot kuchenny z nożem do siekania.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml



Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  2. Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać nożem.
  3. Papryczkę jalapeno umyć, osuszyć, odciąć ogonek i drobno posiekać.
  4. Marynowane papryczki jalapeno odsączyć z zalewy. Drobno posiekać.
  5. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno pokroić.
  6. Z limonki wycisnąć sok.
  7. Do misy malaksera/robota kuchennego wlać pomidory wraz z zalewą. Dodać posiekaną cebulę, posiekany ząbek czosnku, pokrojoną papryczkę jalapeno oraz posiekane jalapeno z zalewy oraz kolendrę. Wlać 2 łyżki zalewy z puszki/słoika z marynowanymi papryczkami oraz sok z limonki. Wsypać przyprawy: sól (1/2 łyżeczki), cukier (1/4 łyżeczki) i kumin (1/8 łyżeczki).
  8. Całość zmiksować, aż do uzyskania ulubionej konsystencji - u mnie z niewielkimi kawałkami warzyw. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i cukrem.
  9. Przygotowaną salsę przełożyć do słoika/plastikowego pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywością, zakręcić/zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę w celu przegryzienia się smaków.
  10. Salsę podawać schłodzoną z nachosami, krakersami, czy grubo krojonymi chipsami.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 0,5 litra salsy.
  2. Salsa ma świeży i orzeźwiający smak. Jest ostra i czuć w niej kolendrę.
  3. Do przygotowania salsy należy użyć wysokiej jakości pomidorów bez skórki w zalewie (z puszki), najlepiej włoskich.
  4. Ostrość salsy można regulować dodając mniejszą ilość świeżej i marynowanych papryczek jalapeno. Można także świeżą obrać z błon i nasion, które nadają jej ostrości.
  5. Salsa jest idealna do nachos, grubo krojonych chipsów czy krakersów. Pasuje także do tortilli, tacos, quesadillas, enchiladas, czy jako dodatek  do mięs.
  6. Kumin to nie to samo, co stosowany w polskiej kuchni kminek.
  7. Salsę można przechowywać w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku/słoiku przez max. 2 tygodnie.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.


3 komentarze: