Składniki:
- 500 g wołowiny zrazowo - pieczeniowej (u mnie z udźca);
- 1 średnia cebula;
- 1 duży ząbek czosnku;
- 500 g pieczarek;
- 1 duża, czerwona papryka;
- 4 średnie ogórki kiszone;
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 liść laurowy;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 1 łyżka majeranku;
- 1/2 opakowania słodkiej papryki w proszku (tj. około 11 g);
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej do smażenia.
ZASMAŻKA:
- 2 łyżki oleju;
- 3 łyżki mąki pszennej.
1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę.
- Ogórki kiszone odcedzić z soku. Pokroić w drobną kostkę.
- Na mocno rozgrzany na patelni olej (olej powinien sięgać do wysokości około 1 cm patelni) wrzucać partiami (nie należy kłaść na raz zbyt dużo kawałków, aby mięso ładnie się zarumieniło) kosteczki wołowiny i smażyć do zarumienienia. Każdą z usmażonych partii mięsa przekładać do garnka.
- Po podsmażeniu całego mięsa z patelni, na której się smażyło, odlać nadmiar tłuszczu i pozostawić około 1 łyżki.
- Na pozostały na patelni, gorący olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Podsmażoną cebulę przełożyć do garnka z zarumienionymi kawałkami wołowiny.
- Do garnka z podsmażoną wołowiną i cebulą dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wrzucić liść laurowy, ziarna ziela angielskiego (3 sztuki). Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem (1 łyżka) i słodką papryką w proszku (1/2 opakowania - tj. około 11 g). Zalać zimną wodą (woda powinna sięgać drugie tyle jak poziom mięsa w garnku - tj. około 1 litra).
- Garnek z gulaszem postawić na ogień i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Po tym czasie do garnka z gulaszem wrzucić plasterki pieczarek i dusić na małym ogniu, aż pieczarki lekko zmiękną.
- Następnie do gulaszu dodać pokrojoną paprykę oraz ogórki kiszone i całość dusić (bez przykrycia) na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż mięso i papryka staną się miękkie (może to trwać do 2 - 3 godzin, w zależności od jakości i gatunku wołowiny oraz wielkości kostek mięsa).
- Pod koniec duszenia, gdy mięso i warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy (4 łyżki). Przyprawić ostrą papryką w proszku (1/2 łyżeczki), solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- W międzyczasie przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego na patelni oleju (2 łyżki) wsypać mąkę pszenną (3 łyżki) i podsmażyć, stale i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną), aby nie było grudek, aż powstanie złocista zasmażka.
- Na sam koniec do garnka z gulaszem wlać przygotowaną zasmażkę, wymieszać i dusić na małym ogniu, często mieszając, aż gulasz zgęstnieje.
- Gulasz podawać gorący, z ziemniakami/kaszą/ryżem/makaronem/kluskami kładzionymi czy z pieczywem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą około 2 litry gulaszu.
- Do przepisu należy użyć wołowiny gulaszowej czy pieczeniowo-zrazowej np. udźca wołowego, łopatki, pręgi czy karkówki wołowej.
- Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały.
- Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy.
- Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy z pieczywem.
- Boeuf Stroganow idealnie nadaje się do mrożenia. Wystarczy jedynie włożyć porcje gotowego, wystudzonego gulaszu do woreczków strunowych przeznaczonych do kontaktu z żywością lub do plastikowych pojemników do mrożenia żywności (do 3/4 ich pojemności) i włożyć do zamrażalnika. Gulasz można przechowywać w zamrażalniku przez okres do 3 miesięcy.
- Ja nie obieram pieczarek. Jedynie dokładnie myję je pod bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry.
- Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania.
- Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie groszek czy kukurydzę konserwową.
- 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń