- 300 g makaronu (u mnie duże kolanka);
- 300 g filetu z piersi kurczaka (1 duża pierś);
- Puszka kukurydzy konserwowej (285 g - waga netto, po odcedzeniu);
- 150 g stertej mozzarelli;
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do kebaba/gyrosa;
- 2 łyżki oleju;
- Sól;
- Pieprz.
SOS ŚMIETANOWY:
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18 %;
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
DODATKOWO:
- Naczynie żaroodporne o wymiarach 31 x 21 cm.
1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- W czasie, gdy makaron się gotuje przygotować mięso.
- Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w niewielką kostkę. Kawałki kurczaka oprószyć szczyptą soli i pieprzu.
- Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojonego kurczaka i podsmażyć, aż stanie się złocisty. Pod koniec smażenia posypać mięso przyprawą do kebaba/gyrosa i dokładnie wymieszać. Usmażone kawałki kurczaka zdjąć z patelni. Pozostałego na patelni, po smażeniu kurczaka, oleju nie wylewać!
- Kukurydzę odcedzić z zalewy.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Przygotować sos. Do miseczki wlać śmietanę (250 ml). Dodać zioła prowansalskie (1 łyżeczka), sól (1/2 łyżeczki) i pieprz (1/4 łyżeczki). Wymieszać.
- Do naczynia żaroodpornego wlać tłuszcz pozostały na patelni ze smażenia kurczaka i dokładnie pokryć nim dno i boki formy.
- W tak przygotowanym naczyniu układać warstwami zapiekankę:
I warstwa - połowa ugotowanego, odcedzonego makaronu;
II warstwa - kawałki podsmażonej piersi z kurczaka;
III warstwa - odcedzona z zalewy kukurydza;
IV warstwa - sos śmietanowy;
V warstwa - pozostały, ugotowany makaron;
VI warstwa - starta mozzarella.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 30 minut, aż ładnie zarumieni się na wierzchu.
- Podawać gorącą, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.
- Smak zapiekanki można wzbogacić o podsmażone na maśle, wraz z cebulą, plasterki pieczarek, kurczaka zastąpić dobrej jakości kiełbasą, a mozzarellę - startym, łatwo topliwym, żółtym serem.
- Konsystencja zapiekanki nie jest ścisła. Poszczególne warstwy zapiekanki można oprószyć dodatkowym, startym serem - wówczas zapiekanka będzie bardziej zwarta.
- Po zapieczeniu zapiekankę można oprószyć posiekaną natką i pietruszki i polać np. ketchupem.
- Warstwę IV i V zapiekanki można zastąpić miejscami tj. na kukurydzę położyć warstwę makaronu i całą zapiekankę zalać sosem śmietanowym i oprószyć startą mozzarellą.
- 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
na obiad jak znalazł
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na obiad.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń