Prosta i szybka do przygotowania.
Idealna zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs.
Pyszna, delikatna i zdrowa.
Każdy kto jej spróbuje, pokocha ją od razu!
Składniki:
- Opakowanie kaszki kuskus (około 300g);
- 1 średnia, biała cebula;
- 1 średnia, czerwona cebula;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 średnia, żółta papryka;
- 1 kulka mozzarelli o wadze 125g;
- Oliwa/olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, drobno posiekać.
- Papryki umyć, wydrążyć z nasion, pokroić w drobną kostkę.
- W woku, lub na dużej patelni rogrzać oliwę/olej. Na rozgrzaną oliwę/olej wrzucić cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać paprykę i razem podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Cebulę i paprykę lekko osolić.
- Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Mozzarellę odsączyć z zalewy i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do podsmażonych, miękkich warzyw doddać kuskus. Dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać mozzarellę i dokładnie wymieszać całość. Podsmażać całość jeszcze przez około 1 minutę na małym ogniu.
- Całość posolić i popieprzyć do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Przygotowując kuskus warto stale mieszać go widelcem, co zapobiega sklajaniu i zbrylaniu się kaszy.
- Użyta cebula może być w jednym kolorze.
- Warzywa można zastąpić innymi np. kukurydzą, brokułem, marchewką.
- Przyprawy również można zmienić zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.
świetny przepis!
OdpowiedzUsuń