Mięsisty makaron z dziurką w środku oblepiony aksamitnym sosem z miękkimi liśćmi szpinaku.
Delikatny, kremowy i przede wszystkim sycący.
Dla miłośników szpinaku i nie tylko...
Zapraszam do spróbowania!
Temu smakowi trudno się oprzeć!
Składniki:
- 250g makaronu bucatini lub spaghetti;
- 300g świeżego szpinaku;
- 150ml słodkiej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub 36%;
- 40g twardego, startego na miał dojrzewającego sera np. parmezanu (20g do sosu i 20g do posypania po wierzchu przed podaniem;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 średnia cebula;
- Olej/oliwa do smażenia
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na dość duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej/oliwę. Włożyć szpinak i dusić do miękkości. Posolić do smaku.
- Cebulę obrać, drobno posiekać, wyłożyć na oddzielną patelnię, na rozgrzany olej/oliwę i zeszklić.
- Do podduszonego, miękkiego szpinaku dodać zeszkloną cebulę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku i cebuli i dusić razem jeszcze przez króciutką chwilę.
- W międzyczasie przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W miseczce wymieszać śmietanę z startym na miał serem (20g).
- Do szpinaku, cebuli i czosnku dodać wymieszaną śmietanę z serem. Poddusić chwilę wszystko razem. Posolić i popierzyć do smaku. Oddstawić z kuchenki.
- Do przygotowanego sosu dodać odcedzony, gorący makaron. Dokładnie wymieszać.
- Danie wykładać porcjami na talerze. Podawać posypane serem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Makaron bucatini swoim wyglądem przypomina spaghetti (jest trochę grubszy), a swoją nazwę zawdzięcza przechodzącej przez jego środek dziurce. Można go z powodzeniem zastąpić makaronem spaghetti.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Ja używam mieszanki serów twardych Regio piatto z Biedronki.
- Przygotowanie dania nie jest czasochłonne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz