Ciastka z odzysku.
Ciężkie, wilgotne i pyszne.
Miłe wspomnienie dziecięcych lat.
Proszę się częstować!
Składniki:
- 500g ciasteczek zbożowych;
- 100g rodzynek;
- 100g suszonej żurawiny;
- 200g powideł śliwkowych;
- 100ml mleka;
- 100g margaryny;
- 125g białego cukru;
- 4 łyżeczki kakao
- 3 krople aromatu migdałowego;
- 50g płatków migdałowych do posypania.
Polewa czekoladowa:
- 100g gorzkiej czekolady;
- 100ml mleka;
- 15g cukru;
- 15g margaryny.
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzać mleko. Rozpuścić w nim margarynę. Dodać cukier, rodzynki, żurawinę, kakao i aromat migdałowy. Dobrze wymieszać.
- Ciastka rozkruszyć na miał. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
- W międzyczasie przygtować polewę. Do rondelka wlać mleko i wsypać połamaną na kostki czekoladę. Gotować, aż do całkowitego ropuszczenia się czekolady. Zestawić z ognia dodać cukier i margarynę. Mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników.
- Z wystudzonego ciasta formułować kule. Każdą kulę wkładać do papilotki, polewać polewą czekoladową i posypywać płatkami migdałowymi.
- Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja używam ciastek zbożowych Benitki dostępne w sieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić innymi ciastkami typu petit beurre, digestive, herbatnikami, czy końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny.
- Ciasta można rozgnieść za pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa.
- Margarynę można zastąpić masłem.
- Ja używam papilotek, aby goście nie brudzili sobie rąk tymi ciastkami.
- Zamiast robić polewę, bajaderki można obtoczyć w wiórkach kokosowych.
- Płatki migdałowe można zastąpić wiórkami kokosowymi, kolorowymi posypkami itp.
- Powidła śliwkowe można zastąpić ulubionym dżemem.
Witaj wytypowałam Twojego bloga do wyróżnienia Liebster Award pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://zaciszekuchni.blogspot.com/