środa, 5 czerwca 2013

Zupa meksykańska ze smażoną tortillą

Zupa meksykańska ze smażoną tortillą...
Mocno pomidorowa zupa ze wstążkami smażonej tortilli.
Wzbogacona ziarnami kukurydzy i fasolą.
Doprawiona czosnkiem, oregano i ostrą papryką.
Pyszna, intensywna w smaku i sycąca.
Idealna na chłodniejsze dni.
Komu talerz? Zapraszam!


Składniki:
  1. 1kg pomidorów;
  2. 1 duża cebula;
  3. 2 ząbki czosnku;
  4. 2 łyżeczki oregano;
  5. Oliwa/olej;
  6. 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu z kury Knorr rozpuszczone w litrze gorącej wody;
  7. 200g koncentratu pomidorowego;
  8. Puszka kukurydzy konserwowej;
  9. Puszka czerwonej fasoli;
  10. Puszka białej fasoli;
  11. Czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku;
  12. 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%
  13. 250g żółtego, potartego sera;
  14. Sól;
  15. Pieprz;
  16. Opakowanie tortilli (1 tortilla na 1 talerz zupy).

Sposób przygotowania:
  1. Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do sparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki (powinna łatwo schodzić) i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę/olej. Na rozgrzaną oliwę/olej wrzucić cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać czosnek i króciutko razem podsmażać. Następnie dodać pomidory  i oregano. Gotować razem, na małym ogniu, przez około 15 minut. 
  4. Po tym czasie całość zmiksować blenderem na gładko. Wlać bulion, dodać koncentrat, wymieszać, chwilę pogotować i doprowadzić do wrzenia.
  5. Zestawić z ognia, dodać kukurydzę, fasole i ostrą paprykę. Wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
  6. Tortille pokroić w paski i podsmażyć na oliwie/oleju.
  7. Zupę podawać z paskami smażonej tortilli, udekorowaną kleksem śmietany i posypaną odrobiną potartego, żółtego sera.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Dodatek ostrej papryki w proszku można pominąć, wówczas zupa będzie łagodniejsza w smaku. Można także zwiększyć ilość ostrej papryki do 2 łyżeczek, aby była bardziej pikantna.
  2. Czerwoną fasolę konserwową można nabyć w sieci sklepów Biedronka. Tortille również.

1 komentarz:

  1. o rety ale mnie naszła ochota na taką zupę...pięknie podana!

    OdpowiedzUsuń