Mocno pomidorowa zupa ze wstążkami smażonej tortilli.
Wzbogacona ziarnami kukurydzy i fasolą.
Doprawiona czosnkiem, oregano i ostrą papryką.
Pyszna, intensywna w smaku i sycąca.
Idealna na chłodniejsze dni.
Komu talerz? Zapraszam!
Składniki:
- 1kg pomidorów;
- 1 duża cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżeczki oregano;
- Oliwa/olej;
- 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu z kury Knorr rozpuszczone w litrze gorącej wody;
- 200g koncentratu pomidorowego;
- Puszka kukurydzy konserwowej;
- Puszka czerwonej fasoli;
- Puszka białej fasoli;
- Czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku;
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%
- 250g żółtego, potartego sera;
- Sól;
- Pieprz;
- Opakowanie tortilli (1 tortilla na 1 talerz zupy).
- Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do sparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki (powinna łatwo schodzić) i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę/olej. Na rozgrzaną oliwę/olej wrzucić cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać czosnek i króciutko razem podsmażać. Następnie dodać pomidory i oregano. Gotować razem, na małym ogniu, przez około 15 minut.
- Po tym czasie całość zmiksować blenderem na gładko. Wlać bulion, dodać koncentrat, wymieszać, chwilę pogotować i doprowadzić do wrzenia.
- Zestawić z ognia, dodać kukurydzę, fasole i ostrą paprykę. Wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
- Tortille pokroić w paski i podsmażyć na oliwie/oleju.
- Zupę podawać z paskami smażonej tortilli, udekorowaną kleksem śmietany i posypaną odrobiną potartego, żółtego sera.
Uwagi do przepisu:
- Dodatek ostrej papryki w proszku można pominąć, wówczas zupa będzie łagodniejsza w smaku. Można także zwiększyć ilość ostrej papryki do 2 łyżeczek, aby była bardziej pikantna.
- Czerwoną fasolę konserwową można nabyć w sieci sklepów Biedronka. Tortille również.
o rety ale mnie naszła ochota na taką zupę...pięknie podana!
OdpowiedzUsuń