środa, 12 czerwca 2013

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski...
Gęsty, lekko kwaśny, pyszny.
Chrupiący w ustach botwinką i ogórkami.
Podawany z jajkiem.
Idealny na upalne dni!

Składniki:
  1. 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami;
  2. 2 ogórki;
  3. Pęczek szczypiorku;
  4. Pęczek koperku
  5. Ząbek czosnku;
  6. 1 łyżeczka białego cukru;
  7. 1 łyżeczka soli;
  8. 3 - 4 łyżki octu spirytusowego;
  9. 1 l gęstego jogurtu naturalnego;
  10. 0,5 l kefiru;
  11. 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;
  12. Jaja - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.


Sposób przygotowania:
  1. Botwinkę umyć, drobno pokroić.
  2. Buraczki od botwinki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Botwinkę i buraczki przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością zimnej wody, doprawić łyżeczką soli i cukru i doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić z ognia, dodać ocet i pozostawić do wystygnięcia.
  4. Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
  5. Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.
  6. Do szklanego naczynia wlać jogurt, kefir i śmietanę, dodać botwinkę i buraczki razem z wywarem. Wymieszać.
  7. Dodać ogórka, szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać.
  8. Doprawić solą i ewentualnie octem do smaku.
  9. Wstawić do lodówki.
  10. Podawać chłodny, z jajami.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. W przypadku, gdyby botwinka nie miała buraczków, dać botwinkę i 2 starte na tarce o grubych oczkach buraki czerwone.
  2. Do chłodnika można dodać pęczek drobno posiekanej, czerwonej rzodkiewki.
  3. Z dodatku octu lepiej nie rezygnować, gdyż zapewnia zupie piękny kolor.

1 komentarz: