Gęsty, lekko kwaśny, pyszny.
Chrupiący w ustach botwinką i ogórkami.
Podawany z jajkiem.
Idealny na upalne dni!
Składniki:
- 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami;
- 2 ogórki;
- Pęczek szczypiorku;
- Pęczek koperku
- Ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 3 - 4 łyżki octu spirytusowego;
- 1 l gęstego jogurtu naturalnego;
- 0,5 l kefiru;
- 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;
- Jaja - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.
Sposób przygotowania:
- Botwinkę umyć, drobno pokroić.
- Buraczki od botwinki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Botwinkę i buraczki przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością zimnej wody, doprawić łyżeczką soli i cukru i doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić z ognia, dodać ocet i pozostawić do wystygnięcia.
- Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
- Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.
- Do szklanego naczynia wlać jogurt, kefir i śmietanę, dodać botwinkę i buraczki razem z wywarem. Wymieszać.
- Dodać ogórka, szczypiorek, koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać.
- Doprawić solą i ewentualnie octem do smaku.
- Wstawić do lodówki.
- Podawać chłodny, z jajami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
tradycja północna
OdpowiedzUsuń