poniedziałek, 10 czerwca 2013

Słodko - pikantny sos chili

Słodko - pikantny sos chili...
Czerwone, pikantne papryczki.
Ogniście czerwony, gęsty sos.
Zatopione kawałeczki imbiru i czosnku.
Słodycz cukru, kwasek limonki i octu.
Ogień z ziaren papryczek chili.
Zapraszam do wypróbowania!



Składniki:
  1. 650 g białego cukru;
  2. 500 ml wody;
  3. 200 g czerwonych papryczek chili (około 13 sztuk);
  4. 8 ząbków czosnku;
  5. 6 cm kawałek świeżego imbiru;
  6. 3 płaskie łyżeczki soli;
  7. 200 ml octu spirytusowego;
  8. 2 limonki;
  9. 6 łyżek mąki ziemniaczanej + 100 - 120 ml zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Garnek, w którym będzie gotowany sos lekko zwilżyć wodą. Wsypać do niego cukier, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu.
  2. Paparyczki umyć, oczyścić z ziaren (3 pozostawić z zieranami, aby sos zyskał na ostrości) i drobno posiekać.
  3. Czosnek i imbir drobno posiekać.
  4. Z limonek wycisnąć sok.
  5. Do gotującej się wody z cukrem dodać sól oraz posiekane papryczki, imbir i czosnek. Pogotować przez 5 - 10 minut, aż papryczki lekko zmiękną i opadną na dno.
  6. Następnie dodać ocet i sok z limonki. Zagotować.
  7. W miseczce rozrobić mąkę ziemniaczaną z 100 - 120 ml zimnej wody. Dodać do sosu i stale mieszając gotować, aż sos uzyska odpowiednią gęstość.
  8. Zestwić z ognia i odstawić do wystygnięcia.
  9. Lekko ciepły sos rozlewać do butelek, słoików i ustawić je dnem do góry, aby się szczelnie zamknęły.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 1,2 l sosu.
  2. Sos można przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięty, przez około 2 - 3 tygodnie.
  3. Idealny dodatek do potraw kuchni chińskiej i tajskiej.
  4. Świeże papryczki chili można zastąpić płatkami chili (około 6 łyżeczek).
  5. Ilość octu i cukru można dowolnie zmieniać, zgodnie z upodobaniami smakowymi.
  6. Można zastosować ocet ryżowy.
Źródło przepisu: Gotuj skutecznie TV
























7 komentarzy:

  1. Mam płatki chilli jalapeno - nadadzą się?

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam taki sosik, będę musiała spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszny jest ten sos :) polecam!! Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry przepis. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a jak z tym octem, bo czytałem że może pózniej wonić octem od sosu? czy to prawda?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ocet nadaje lekko kwaskowy smak, łamie słodycz i jego zapach jest wyczuwalny w sosie.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń