Czerwone, pikantne papryczki.
Ogniście czerwony, gęsty sos.
Zatopione kawałeczki imbiru i czosnku.
Słodycz cukru, kwasek limonki i octu.
Ogień z ziaren papryczek chili.
Zapraszam do wypróbowania!
- 650 g białego cukru;
- 500 ml wody;
- 200 g czerwonych papryczek chili (około 13 sztuk);
- 8 ząbków czosnku;
- 6 cm kawałek świeżego imbiru;
- 3 płaskie łyżeczki soli;
- 200 ml octu spirytusowego;
- 2 limonki;
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej + 100 - 120 ml zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Garnek, w którym będzie gotowany sos lekko zwilżyć wodą. Wsypać do niego cukier, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu.
- Paparyczki umyć, oczyścić z ziaren (3 pozostawić z zieranami, aby sos zyskał na ostrości) i drobno posiekać.
- Czosnek i imbir drobno posiekać.
- Z limonek wycisnąć sok.
- Do gotującej się wody z cukrem dodać sól oraz posiekane papryczki, imbir i czosnek. Pogotować przez 5 - 10 minut, aż papryczki lekko zmiękną i opadną na dno.
- Następnie dodać ocet i sok z limonki. Zagotować.
- W miseczce rozrobić mąkę ziemniaczaną z 100 - 120 ml zimnej wody. Dodać do sosu i stale mieszając gotować, aż sos uzyska odpowiednią gęstość.
- Zestwić z ognia i odstawić do wystygnięcia.
- Lekko ciepły sos rozlewać do butelek, słoików i ustawić je dnem do góry, aby się szczelnie zamknęły.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,2 l sosu.
- Sos można przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięty, przez około 2 - 3 tygodnie.
- Idealny dodatek do potraw kuchni chińskiej i tajskiej.
- Świeże papryczki chili można zastąpić płatkami chili (około 6 łyżeczek).
- Ilość octu i cukru można dowolnie zmieniać, zgodnie z upodobaniami smakowymi.
- Można zastosować ocet ryżowy.
Źródło przepisu: Gotuj skutecznie TV
Mam płatki chilli jalapeno - nadadzą się?
OdpowiedzUsuńPowinny się nadać:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki sosik, będę musiała spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńprzepyszny jest ten sos :) polecam!! Marta
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Polecam :)
OdpowiedzUsuńa jak z tym octem, bo czytałem że może pózniej wonić octem od sosu? czy to prawda?
OdpowiedzUsuńOcet nadaje lekko kwaskowy smak, łamie słodycz i jego zapach jest wyczuwalny w sosie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.