środa, 12 czerwca 2013

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem...
Warstwy ziemniaków przełożone zeszkloną cebulą i chrupiącym boczkiem.
Oblane kremowym, lekko kwaśny sosem czosnkowym.
Całość oprószona majerankiem.
Pycha!






































Składniki:
  1. 1,2 kg ziemniaków;
  2. 100 g wędzonego boczku;
  3. 0,5 kg białej cebuli;
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. Olej do smażenia;
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. Majeranek.

























Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w pióra.
  4. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek. Do lekko podsmażonego boczku dodać cebulę i smażyć, aż cebula będzie szklista, a z boczku wytopi się tłuszcz. Posolić i popieprzyć do smaku.
  5. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
  6. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno położyć ziemniaki, posolić je delikatnie i popieprzyć, następnie dodać boczek z cebulą i na wierzch znów położyć ziemniaki i delkitanie je oprószyć solą i pieprzem,
  7. Całość zalać sosem ze śmietany i czosnku.
  8. Wierzch posypać majerankiem.
  9. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową.
  10. Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (grzałka góra i dół, trzecia półka). Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię aluminiową, aby wierzch trochę się przypiekł.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Zapiekankę należy piec tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. To czy są już gotowe można sprawdzić patyczkiem - jeśli swobodnie wchodzi - ziemniaki są gotowe, jeśli stawia opór - zapiekankę należy jeszcze piec.
  2. Ziemniaki można też podgotować przed włożeniem do piekarnika.
  3. Z czosnku można zrezygnować. Powstanie wówczas sos śmietanowy.

3 komentarze: