Warstwy ziemniaków przełożone zeszkloną cebulą i chrupiącym boczkiem.
Oblane kremowym, lekko kwaśny sosem czosnkowym.
Całość oprószona majerankiem.
Pycha!
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków;
- 100 g wędzonego boczku;
- 0,5 kg białej cebuli;
- 1 ząbek czosnku;
- 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Olej do smażenia;
- Sól;
- Pieprz;
- Majeranek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki.
- Boczek pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra.
- Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek. Do lekko podsmażonego boczku dodać cebulę i smażyć, aż cebula będzie szklista, a z boczku wytopi się tłuszcz. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Na dno położyć ziemniaki, posolić je delikatnie i popieprzyć, następnie dodać boczek z cebulą i na wierzch znów położyć ziemniaki i delkitanie je oprószyć solą i pieprzem,
- Całość zalać sosem ze śmietany i czosnku.
- Wierzch posypać majerankiem.
- Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową.
- Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (grzałka góra i dół, trzecia półka). Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię aluminiową, aby wierzch trochę się przypiekł.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Zapiekankę należy piec tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. To czy są już gotowe można sprawdzić patyczkiem - jeśli swobodnie wchodzi - ziemniaki są gotowe, jeśli stawia opór - zapiekankę należy jeszcze piec.
- Ziemniaki można też podgotować przed włożeniem do piekarnika.
- Z czosnku można zrezygnować. Powstanie wówczas sos śmietanowy.
Lubie takie chlopskie jedzenie, zwlaszcza zima.
OdpowiedzUsuńMojemu chłopu przypadnie do gustu
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne polecam
OdpowiedzUsuń