piątek, 7 czerwca 2013

Bułki pita. Domowy kebab w bułce.

Bułki pita. Domowy kebab w bułce...
Chrupiące i puszyste, domowej roboty pity.
Wypełnione chrupiącymi warzywami i złocistym kurczakiem.
Polane kremowym, czosnkowym sosem.
Kto ma ochotę spróbować! Zapraszam!

Składniki:
  1. 600 g mąki pszennej;
  2. 40 g świeżych drożdży;
  3. 15 g soli;
  4. 5 g białego cukru;
  5. 2 łyżki oleju;
  6. 276 g letniej wody.
Dodatkowo:
  1. 2 filety z kurczaka;
  2. 200 ml mleka;
  3. 100 g mąki pszennej + mąka do obtaczania;
  4. 1 jajo;
  5. 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  6. 1 łyżeczka ostrej papryki;
  7. Sól;
  8. Pieprz;
  9. Olej do smażenia;
  10. 1 średni pomidor;
  11. 1 mała, czerwona cebula;
  12. 1/2 główki sałaty lodowej.
Sos czosnkowy:
  1. 5 łyżek jogurtu greckiego;
  2. 1/2 łyżeczki soli;
  3. 1/2 łyżeczki cukru;
  4. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego;
  5. 1 łyżeczka czosnku granulowanego.

Sposób przygotowania:
  1. Do dużej miski (ja używam od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, cukier, olej i letnią wodę. Całość dokładnie wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić i będzie dobrze odchodzić od ręki. Ja wyrabiam ciasto w robocie kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  2. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, z każdej części uformować kulę i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  3. Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).
  4. Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek. Ja robię to w ten sposób, że papier do pieczenia oprószam mąką, kładę na nim kulę ciasta i mocno ugniatając rozpłaszczam ją deską do krojenia na placek o grubości 5 - 6 mm. Tak przygotowany placek wraz z papierem przekładam na gorącą blachę i wkładam do gorącego piekarnika. Placki należy piec przez 7 - 8 minut. Bułka powinna zacząć puchnąć po upływie 2 - 3 minut od włożenia do piekarnika.
  5. Po upieczeniu pierwszej bułki, powtórzyć czynności z punktu 4.
  6. Uwaga! Bułki po rozwałkowaniu/rozpłaszczeniu muszą natychmiast zostać położone na gorącą blachę i wstawione do nagrzanego piekarnika. Po uformowaniu na placki, przed wstawieniem do piekarnika nie mogą ponownie urosnąć.
  7. Upieczone i lekko wystudzone placki przeciąć na pół - w każdej części powinna zrobić się kieszonka do nadziewania ulubionymi dodatkami.
  8. Z podanej ilości składników powstają 2 placki, a po ich przekrojeniu 4 bułki pita.
  9. W przypadku konieczności podgrzania bułek, przed włożeniem ich do piekarnika, należ delikatnie skropić je wodą.
  10. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić na cienkie paski. Mleko, mąkę, obie papryki i jajo wymieszać przygotowując w ten sposób ciasto naleśnikowe. Popieprzyć i posolić do smaku. Do drugiej miseczki wsypać mąkę i przyprawę gyros i dobrze wymieszać. Kurczaka maczać najpierw w cieście naleśnikowym, a następnie dokładnie obtaczać w mące z przyprawą gyros. Smażyć na złoty kolory na głębokim, gorącym oleju.
  11. Pomidora i sałatę umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w pióra.
  12. Przygotować sos czosnkowy: wymieszać ze sobą jogurt grecki, sól, cukier, pieprz ziołowy i czosnek granulowany.
  13. Pity wypełniać kurczakiem i warzywami, polać sosem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ja do wyrobienia ciasta używam robota kuchennego z hakiem.
  2. Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%.
  3. Czosnek granulowany można zastąpić świeżym.
  4. Dodatki można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.

12 komentarzy:

  1. mmmm, pysznie wyglądają! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. A co by się stało jakby wyrosły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wyrosną przed położeniem na blachę, nie powstanie kieszonka.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  4. a ile użyć drożdży w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 g drożdży świeżych odpowiada 7 g drożdży suchych Instant. Do tego przepisu należy użyć około 11,2 g drożdży suchych Instant.

      Usuń
  5. Mam pytanie
    Czy do ponownego wyrośnięcia tzn mam trzymać następna godzinę pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko zależy od temperatury otoczenia, w którym kule ciasta będą wyrastać. Ciasto ma wyraźnie wyrosnąć tj. podwoić swoją objętość.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam kebaby pyszne;)udały sie wspaniale. Robiłam pierwszy raz i zrobiłam troche za grube placki ale człowiek uczy sie na błędach;)ale ogólnie super na pewno ten przepis zagości w moim domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie, już zaczynam przygotowania i dziś na obiad kebab z Pani przepisu 🥙 :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis na ten domowy kebab jest rewelacyjny. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń