Złociste, idealnie chrupiące i pyszne.
Obtoczone tymiankiem, słodką papryką i ... kaszą manną.
Smaczny zamiennik ziemniaków z wody czy frytek.
Kto ma ochotę?
Zapraszam do stołu!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 3 łyżki kaszy manny;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżeczka tymianku;
- 2 łyżeczka soli (jedna do gotowania ziemniaków, a druga do panierki);
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;
- Olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego/blachy.
Sposób wykonania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki (mniejsze przekroić na pół), włożyć do garnka, zalać zimną wodą, zasypać łyżeczką soli i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować jeszcze przez 5 mniut na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i odparować ziemniaki.
- Przygotować panierkę do ziemniaków: wymieszać ze sobą kaszę manną, tymianek, słodką paprykę, pieprz i sól.
- Do garnka z odcedzonymi i odparowanymi ziemniakami wsypać panierkę. Garnek zamknąć pokrywką i potrząsać nim, aż panierka pokryje wszystkie kawałki ziemniaków.
- Naczynie żaroodporne lub blachę od piekarnika posmarować olejem i wyłożyć ziemniaki w panierce, tak aby leżały luźno, nie stykając się ze sobą.
- Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż nabiorą złotego koloru.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Olej można zastąpić smalcem (około 2 - 3 łyżki), który wzbogaci smak potrawy.
- Ziemniaki podczas pieczenia należy co jakiś czas przemieszać.
- Można dodać ostrej papryki, aby ziemniaki stały się ogniste.
wow... dla mnie baaajer! :)
OdpowiedzUsuńZapisuję!
Próbuję właśnie, mam nadzieję, że moje też będą wyglądały tak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńrobiłam ! ekstra!!!
OdpowiedzUsuńWypróbowałam,,jest są mega smaczne..jedyny minus to to że znikają błyskawicznie 😋😋
OdpowiedzUsuń