Złociste, białe i soczyste mięso z kurczaka.
Aromatyczna mieszanka przypraw.
A całość dopełniona trzema sosami.
Niebo w gębie!
Składniki:
Mięso:
- 2 filety z kurczaka;
- Przyprawa do shoarmy (około 25 g);
- Olej do smażenia.
Sos czosnkowy:
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;
- 2 łyżki majonezu;
- 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 małe ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego.
Sos łagodny:
- 2 łyżki keczupu łagodnego;
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;
- 2 łyżki majonezu;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- 1/4 łyżeczki soli.
Sos ostry:
- 6 łyżek keczupu pikantnego;
- 1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili;
- 1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1/4 łyżeczki chili lub pieprzu.
Sposób wykonania:
Mięso:
- Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na małe kawałki. Następnie mięso polać olejem, oprószyć przyprawą do shoarmy i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Po upływie tego czasu mięso smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor.
- Mięso podawać z ziemniakami/frytkami/chrupiącymi ziemniaczkami w panierce z kaszy manny/ryżem i surówkami (u mnie z surówką z młodej kapusty).
Sosy:
- Składniki poszczególnych sosów dokładnie ze sobą wymieszać.
- Wstawić do lodówki, i trzymać je tam, aż do momentu podania dania.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
- Przyprawę do shoarmy można zastąpić przyprawą do gyrosa czy kebabu.
- Ja trzymałam mięso w lodówce przez całą noc.
Już wiem, co będę miała jutro na obiad. To się nawet kwalifikuje jako "obiad w 30 minut" :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńNatalia
Sosy są świetne!!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na dobry i szybki obiad :) Sosy są super.
OdpowiedzUsuń