Zdrowo chrupiąca.
Pysznie kolorowa.
Pełna witamin.
Niezastąpiony dodatek do obiadu.
Spróbujcie! Nie pożałujecie!
Składniki:
- 1/2 główki małej, młodej kapusty (około 500 g);
- 2 małe marchewki (około 100 g);
- 1 mała, biała cebula;
- 1/2 natki pietruszki;
- 1 ząbek czosnku;
- 4 łyżki oleju/oliwy;
- 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny;
- 1 łyżeczka cukru;
- Sól;
- Pieprz.
- Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.
- Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do surówki.
- Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do surówki.
- Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
- Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do surówki można dodać pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach.
- Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem.
- Surówkę można doprawić dodatkowo suszonym oregano.
- Zamiast cebuli można dodać posiekany szczypiorek wraz z 2 dymkami.
Pięknie wygląda. Wypróbuję przepis jutro. Dziś zrobiłam barszcz czerwony Twojego przepisu i jest CUDOWNY!
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że barszcz Ci posmakował:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Bardzo smaczna i niezwykle szybka! Zjedlismy ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis!