środa, 3 lipca 2013

Ciastka maślane z kremem kawowym

Ciastka maślane z kremem kawowym...
Idealnie kruche i rozpływające się w ustach ciastka.
Przełożone maślanym kremem.
Całość dopełniona smakiem i aromatem kawy.
Idealne do kawy czy herbaty.
Pycha!

Składniki:

Ciastka:
  1. 250 g masła;
  2. 2 ugotowane żółtka;
  3. 50 g cukru pudru;
  4. 300 g mąki pszennej;
  5. 1 czubata łyżeczka kawy mielonej.
Krem:
  1. 2 jaja;
  2. 100 g cukru pudru;
  3. 200 g masła;
  4. 40 ml zimnej, mocnej kawy rozpuszczalnej.


Sposób przygotowania:

Ciastka:
  1. Z mąki, żółtek jaj, cukru pudru, mąki i kawy zagnieść ciasto. Ja używam do tego celu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Wsypuję do miski od robota wszystkie składniki na ciasto i miksuję około 7 minut, aż ciasto zbije się w kulę i będzie oblepiać hak miksera. Można także wyrobić ciasto ręcznie.
  2. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na minimum 45 minut.
  3. Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkować na obsypanej mąką powierzchni na placek o grubości 3 - 5 mm i wykrawać z niego ciastka - połowę z dziurką, połowę bez.
  4. Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut.
  5. Upieczone ciastka wystudzić.
Krem:
  1. Jaja wraz z cukrem miksować na parze, aż do uzyskania puszytej masy. Następnie ściągnąć znad pary i miksować jeszcze przez chwilę. Wystudzić.
  2. Masło utrzeć mikserem, dodając do niego po łyżeczce masy jajecznej. Po dodaniu całej masy jajecznej, dodawać zimną kawę, miksując, aż do całkowitego połączenia składników.
  3. Ciastka przełożyć kremem.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 20 złożonych ciastek.
  2. Ciasto można wyrobić ręcznie lub miksrem z hakami do ciasta drożdżowego.
  3. Przy składaniu ciastek, górne ciastka należy nakładać bardzo delikatnie, gdyż ciastka są bardzo kruche i mogą się złamać
  4. Masło można zastąpić margaryną, ale wpłynie to na smak ciastek i kremu.
  5. Kawę rozpuszczalną można zastąpić 40 ml espresso.
Źródło przepisu: Domowe Wypieki




Kawa...i co dalej?

2 komentarze:

  1. Boskie ciastka! Jak ja kocham maślane kremy... A do tego kawowy, i kruche ciasteczka, niebo w gębie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie kruche, lubię takie

    OdpowiedzUsuń