Cienkie i długie nitki makaronu oblepione domowym sosem pomidorowym.
Towarzystwo czosnku, cebuli i przypraw.
Całość posypana parmezanem.
Klasyka gatunku.
Zapraszam do spróbowania!
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti;
- Puszka pomidorów (około 400 g z zalewą);
- 1 średnia cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka octu balsamicznego;
- 1 łyżeczka bazylii;
- 1 łyżeczka oregano;
- 1 łyżeczka cukru;
- Sól;
- Pieprz
- Oliwa/olej do smażenia;
- Twardy, dojrzewający ser do posypania np. parmezan (około 20 g).
- Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W czasie gotowania makaronu przygotować sos.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę.
- Pomidory wylać z puszki do miseczki i zmiksować blenderem na gładką masę, lub jeśli ktoś woli sos z kawałkami pomidorów, rozgnieść je widelcem.
- Na rozgrzaną na patelni oliwę/olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.
- Następnie, do zeszklonej cebuli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podsmażać przez około 1 minutę.
- Po tym czasie dodać zmiksowane pomidory i całość gotować przez około 15 minut, aż do zgęstnienia sosu.
- Następnie dodać ocet balsamiczny, cukier, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku i gotować jeszcze przez około 5 minut.
- Gotowy sos wymieszać z makaronem.
- Spaghetti podawać natychmiast po przygotowaniu, posypane startym serem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.
- Ja używam mieszanki serów twardych Reggio piatto dostępnej w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
- Z dodatku czosnku i/lub cebuli można zrezygnować. Można też całość zmiksować w blenderze, aby sos miał aksamitną konsystencję i nie pływały w nim kawałki cebuli.
Prosta i pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki makaron :)
OdpowiedzUsuńhttp://gotoweprzepisy.blogspot.co.uk/
bardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuń