poniedziałek, 15 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką...
Puszyste ciasto drożdżowe.
Soczyste jagody prosto z lasu.
Chrupiąca kruszonka na wierzchu.
Nic dodać, nic ująć.
Pychota!

























Składniki:

Ciasto:
  1. 30 g świeżych drożdży;
  2. 3 szklanki mąki krupczatki;
  3. 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 0,5%);
  4. 1/2 szklanki białego cukru;
  5. 2 jaja;
  6. 1/2 kostki margaryny;
  7. 1/2 łyżeczki soli;
  8. 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.
Kruszonka:
  1. 1/2 szklanki mąki;
  2. 1/4 szklanki margaryny;
  3. 1/4 szklanki białego cukru.
Dodatkowo:
  1. 1 jajo do posmarowania ciasta;
  2. 250 g świeżych lub mrożonych jagód;
  3. Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy.

























Sposób przygotowania:
  1. Do miski (u mnie miska od robota kuchennego) wkruszyć drożdże, zalać je szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 5 - 6 łyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
  2. Margarynę rozpuścić, dodać do niej 2 roztrzepane jaja i aromat cytrynowy. Wymieszać.
  3. Do rozczynu dodać mąkę, resztę cukru, sól oraz pozostałą część mąki (3 szklanki pomniejszone o 5 - 6 łyżek dodanych do rozczynu). Następnie dodać margarynę z jajami i aromatem cytrynowym. Całość wyrobić robotem kuchennym z hakami do drożdżowego ciasta. Ciasto można także wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę.
  5. Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do wysmarowanej blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.
  6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x40 cm.
  2. Margarynę można zastąpić masłem.
  3. Z uwagi na walory smakowe zalecanym mlekiem do ciasta jest 3,2 %.
  4. Mąkę krupczatkę można zastąpić mąką poznańską, a także zwykłą, lecz w tym ostatnim przypadku zwykła mąka może spowodować, że ciasto nie będzie aż tak puszyste.
  5. Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.
  6. W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.
  7. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie


Jagodowo Nam edycja 5!

6 komentarzy:

  1. pyszne <3
    kocham jagodowe drożdżowe;)
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy zamiast margaryny może być masło???Jeśli tak, to ile gramów jego dajemy bo kostki sa różne.Czy ciasto jest wilgotne???Nie lubię drożdżówek suchych, które nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Margarynę można zastąpić masłem. Waga kostki margaryny użytej w przepisie wynosi 250 g, więc tyle samo należy przyjąć dla masła. Ciasto dzięki jagodom jest delikatnie wilgotne, ale to nadal ciasto drożdżowe.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  3. Polecam super przepis, będę robić ponownie za tydzień dodam troszkę więcej jagód

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto rewelka, pięknie wyrosło. Ja dałam więcej jagód i kruszonkę zrobiłam z podwójnej porcji (uwielbiam kruszonkę).

    OdpowiedzUsuń