wtorek, 16 lipca 2013

Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka

Zapiekanka z kaszy gryczanej i kurczaka...
Warstwa soczystego kurczaka przykryta pieczarkowo-porowo-cebulową kołderką.
Na wierzchu kasza gryczana, natka pietruszki i feta.
Pyszna kompozycja!



































Składniki:
  1. 1 podwójny lub 2 pojedyńcze filety z kurczaka;
  2. 2 woreczki kaszy gryczanej (waga ok. 200 g);
  3. 1 duża cebula;
  4. Biała część pora;
  5. 200 g pieczarek;
  6. 1 ząbek czosnku;
  7. 125 ml mleka;
  8. 125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;
  9. 2 jaja;
  10. 1/2 natki pietruszki;
  11. 100 g sera feta;
  12. 1 łyżeczka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego;
  13. Olej/oliwa do smażenia;
  14. Sól;
  15. Pieprz.

























Sposób wykonania:
  1. Kaszę gryczaną włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła i gotować przez około 15 minut. Odcedzić.
  2. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć chwilę na gorącym oleju/oliwie na patelni. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plasterki.
  4. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
  5. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
  6. Na gorący tłuszcz pozostały na patelni po smażeniu kurczaka wrzucić cebulę, por, pieczarki i przeciśnięty przez praskę ząbek czonku. Całość posolić i popieprzyć. Smażyć razem przez około 5 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyć na kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
  7. Na warstwę cebulowo-porowo-pieczarkową równomiernie wyłożyć kaszę gryczaną.
  8. Do miseczki wbić jaja i roztrzepać. Dodać śmietanę, mleko, posiekaną natkę pietruszki (odrobinę pozostawić do dekoracji), sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Mieszanką zalać dokładnie kaszę gryczaną.
  9. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę i posypać nią zapiekanką po wierzchu.
  10. Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 25 - 30 minut.
  11. Zapiekankę podawać posypaną pozostałą częścią natki pietruszki.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to porcja dla czterech dorosłych osób.
  2. Warstwy zapiekanki: I warstwa - podsmażony kurczak, II warstwa - podsmażone warzywa (cebula, pieczarki, por i czosnek), III warstwa - ugotowana kasza gryczana, IV warstwa - mieszanka z jajek, śmietanki, mleka i natki pietruszki, V warstwa - ser feta, VI warstwa - natka pietruszki do dekoracji.
  3. Do gotującej się kaszy gryczanej można dodać listek laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskiego, będzie wówczas bardziej aromatyczna.
Źródło przepisu: Poezja-smaku




1 komentarz: