Warstwa soczystego kurczaka przykryta pieczarkowo-porowo-cebulową kołderką.
Na wierzchu kasza gryczana, natka pietruszki i feta.
Pyszna kompozycja!
Składniki:
- 1 podwójny lub 2 pojedyńcze filety z kurczaka;
- 2 woreczki kaszy gryczanej (waga ok. 200 g);
- 1 duża cebula;
- Biała część pora;
- 200 g pieczarek;
- 1 ząbek czosnku;
- 125 ml mleka;
- 125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;
- 2 jaja;
- 1/2 natki pietruszki;
- 100 g sera feta;
- 1 łyżeczka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego;
- Olej/oliwa do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób wykonania:
- Kaszę gryczaną włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła i gotować przez około 15 minut. Odcedzić.
- Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć chwilę na gorącym oleju/oliwie na patelni. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plasterki.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
- Na gorący tłuszcz pozostały na patelni po smażeniu kurczaka wrzucić cebulę, por, pieczarki i przeciśnięty przez praskę ząbek czonku. Całość posolić i popieprzyć. Smażyć razem przez około 5 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyć na kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
- Na warstwę cebulowo-porowo-pieczarkową równomiernie wyłożyć kaszę gryczaną.
- Do miseczki wbić jaja i roztrzepać. Dodać śmietanę, mleko, posiekaną natkę pietruszki (odrobinę pozostawić do dekoracji), sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Mieszanką zalać dokładnie kaszę gryczaną.
- Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę i posypać nią zapiekanką po wierzchu.
- Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 25 - 30 minut.
- Zapiekankę podawać posypaną pozostałą częścią natki pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to porcja dla czterech dorosłych osób.
- Warstwy zapiekanki: I warstwa - podsmażony kurczak, II warstwa - podsmażone warzywa (cebula, pieczarki, por i czosnek), III warstwa - ugotowana kasza gryczana, IV warstwa - mieszanka z jajek, śmietanki, mleka i natki pietruszki, V warstwa - ser feta, VI warstwa - natka pietruszki do dekoracji.
- Do gotującej się kaszy gryczanej można dodać listek laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskiego, będzie wówczas bardziej aromatyczna.
Źródło przepisu: Poezja-smaku
Przepyszna zapiekanka, dziękujemy za przepis ;)
OdpowiedzUsuń