czwartek, 1 sierpnia 2013

Stefanka

Stefanka...
Intensywnie miodowe ciasto.
Krem na bazie kaszy manny.
Wierzch oblany gorzką czekoladą.
Pyszne ciasto, które elegancko wygląda i łatwo się kroi.
Polecam!
 Składniki:

Ciasto:
  1. 500 g mąki pszennej;
  2. 3/4 szklanki białego cukru;
  3. 200 g margaryny;
  4. 2 łyżki miodu;
  5. 2 jaja;
  6. 1 łyżeczka sody.
Krem:
  1. 1 litr mleka (u mnie 0,5%);
  2. 3/4 szklanki białego cukru;
  3. 200 g margaryny;
  4. 1 cukier wanilinowy;
  5. 9 łyżek kaszy manny.
Polewa:
  1. 100 g gorzkiej czekolady;
  2. 125 g margaryny.
Sposób wykonania:

Ciasto:
  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie.
  2. Ciasto podzielić na 3 równe części.
  3. Każdą z części ciasta roprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 15 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
  5. Wystudzić.
Krem:
  1. Mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i margaryną.
  2. Wrzące mleko zestawić z ognia i energicznie mieszając dodawać do niego po łyżce kaszy manny.
  3. Po dodaniu całej kaszy krem ponownie wstawiamy na kuchenkę i gotujemy tak długo, aż masa uzyska konsystencję budyniu (mnie to zajęło dość dużo czasu).
  4. Krem pozostawić do wystudzenia. W tym czasie powinien też zgęstnieć.
  5. Następnie podzielić go na 2 części.
  6. Jeden z blatów ciasta włożyć na dno blachy, w której był pieczony. Na ciasto wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć.
Polewa:
  1. Skałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Gotowe ciasto polać polewą i pozostawić, aż czekolada stężeje. Następnie ciasto włożyć na minimum kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 32x22 cm. Może się wydawać, że ciasta nie da się rozciągnąć na tak dużą blachę, ale jest to mylne wrażenie.
  2. Do kremu można dodać sok z wyciśniętej cytryny lub dodatkowo każdy z blatów posmarować dżemem czy powidłami.
  3. Blaty ciasta należy piec oddzielnie. Nie można upiec jednego placka i przekroić go na 3 części.
  4. Miód można zastąpić golden syrup czy sztucznym miodem. Soda jest niezbędnym dodatkiem ciasta.
  5. Kasza manna może być także błyskawiczna.
  6. Ja używałam margaryny w temperaturze pokojowej, ale jej konsystencja nie ma większego znaczenia - może być z lodówki.
  7. Margarynę można zastąpić masłem.
Źródło przepisu: CinCin






5 komentarzy: