wtorek, 23 lipca 2013

Chłodnik wiejski

Chłodnik wiejski...
Chrupiący ogórek, rzodkiewka i pomidor.
Dodatek czosnku, szczypiorku i koperku.
Kremowy jogurt i maślanka.
Aksamitny rarytas! 

Składniki:
  1. 2 zielone ogórki;
  2. Pęczek rzodkiewki;
  3. 1 duży pomidor malinowy lub 2 średnie, zwykłe pomidory;
  4. Pęczek szczypiorku;
  5. 3 dymki lub 1 duża, biała cebula;
  6. Pęczek koperku;
  7. 1 ząbek czosnku;
  8. 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  9. 800 g jogutru greckiego;
  10. 500 ml maślanki;
  11. 2 łyżki octu spirytusowego;
  12. Sól;
  13. Pieprz.

Sposób wykonania:
  1. Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka.
  2. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do ogórków.
  3. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do ogórków i rzodkiewek.
  4. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Cebulę/dymkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko dodać do garnka z warzywami.
  5. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do warzyw.
  6. Warzywa w garnku dokładnie wymieszać, posolić i popieprzyć. Odstawić na 10 minut.
  7. Maślankę wymieszać z jogurtem i śmietaną. Dodać do warzyw. Wymieszać.
  8. Dodać ocet. Wymieszać.
  9. Posolić i popieprzyć do smaku.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ilość śmietany i jogurtu greckiego jest podana w gramach, ponieważ w tak oznaczonych opakowaniach najczęściej występuje w sklepach.
  2. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
  3. Dodatek octu można pominąć lub zastąpić go sokiem z cytryny.

1 komentarz: