Słodki, puszsty mus jagodowy.
Słodka śmietana. Całe jagody.
Całość otoczona puszytym, biszkoptowym ciastem.
Oprószona cukrem pudrem z kakao.
Pycha!
Składniki:
- 4 jaja;
- 100 g mąki pszennej;
- 100 g białego cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- Szczypta soli;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- Cukier puder/cukier puder z kakao do oprószenia po wierzchu.
Krem śmietanowo-jagodowy:
Sposób przygotowania:
- Żółtka jaj oddzielić od białek.
- Białka wraz ze szczyptą soli ubijać, dodając powoli cukier, na sztywną pianę.
- Do ubitych białek, stale miksując, dodawać po jednym żółtku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do masy, stale ubijając, dodawać powoli mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).
- Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
- Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia.
- W międzyczasie przygotować krem. Jagody oczyścić i podzielić na dwie porcje po 150 g. Jedno 150 g jagód zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 150 g jagód pozostawić w całości.
- Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
- Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany dodać cukier i dalej delikatnie miksować.
- Stale miksując, do ubitej śmietany z cukrem dodawać kolejno i powoli sos jagodowy, następnie ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i na końcu całe jagody.
- Krem wstawić do lodówki w celu zgęstnienia.
- Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki przykryte ściereczką na minimum 2 godziny.
- Podawać oprószone cukrem pudrem/cukrem pudrem z kakao.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Krem, po włożeniu do lodówki, należy pilnować, aby nie zgęstniał za bardzo.
- Cukru do kremu można użyć odpowiednio mniej lub więcej w zależności od kwasowości jagód.
- Roladę można zwijać wzdłuż krótszego (będzie wówczas miała większą średnicę, ale będzie krótsza) lub dłuższego boku (będzie wówczas dłuższa, ale chudsza).
- Rozsmarowując krem na cieście należy zostawić na samym końcu 2 centymetrowy margines, aby roladę łatwo było zwinąć i krem nie wypływał.
Wygląda rewelacyjnie! świetny przepis!
OdpowiedzUsuńPyszotka jednym słowem,miłego dnia.
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńAleż ten fioletowy krem jest piękny! Taki intensywny kolor, po prostu cudo :)
OdpowiedzUsuńale ładna!
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
mniam, puchata i pysznie zakręcona:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie jej do Jagodowo Nam 5!
no fajny deserek
OdpowiedzUsuń