Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka.
Aksamitny, maślano-pomidorowy sos.
Całość aromatycznie przyprawiona.
Podany ze smażonym ryżem po indyjsku.
Zapraszam!
Składniki:
Mięso i marynata:
- 500 g filetu z kurczaka;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 cm korzeń imbiru;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżeczki chili w proszku;
- 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny;
- 75 ml jogurtu naturalnego;
- 1/2 łyżeczki garam masala;
- 1/2 łyżeczki kurkumy;
- Łyżeczka kuminu;
- 2 łyżki oleju do smarowania mięsa podczas pieczenia.
Sos maślano-pomidorowy:
- 1 1/2 łyżeczki masła;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 cm korzeń imbiru;
- 1/2 łyżeczki kardamonu;
- 2 goździki;
- Łyżeczka kolendry;
- Łyżeczka garam masala;
- Łyżeczka kurkumy;
- Łyżeczka chili w proszku;
- 200 g koncentratu pomidorowego;
- Łyżka soku z cytryny;
- 40 g masła;
- 150 ml jogurtu naturalnego.
Sposób wykonania:
Mięso i marynata:
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w 3 - 4 cm kawałki.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, drobno posiekać.
- Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, dodać czosnek, imbir, sól, chili i sok z cytryny. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
- W miseczce wymieszać jogurt z garam masala, kuminem i kurkumą. Po upływie 30 minut do miski z kurczakiem dodać jogurt z przyprawami. Dokładnie wymieszać i odstawić ponownie do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na 3 - 4 godziny).
- Po upływie tego czasu nagrzać piekarnik do 180 stopni. Kurczaka ułożyć na kratce grillowej i piec przez około 10 minut. Następnie obrócić wszystkie kawałki kurczaka na drugą stronę, posmarować olejem i ponownie piec przez 10 minut.
Sos maślano-pomidorowy:
- W garnku rozpuścić 1 1/2 łyżeczki masła. Do gorącego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir. Całość razem podsmażać przez około 1 minutę.
- Następnie dodać przyprawy: kardamon, goździki, kolendrę, garam masala, kurkumę i chili. Wymieszać i podsmażać przez 1 - 2 minuty.
- Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Całość gotować przez około 2 minuty.
- Do sosu wrzucić upieczone kawałki kurczaka. Wymieszać.
- Dodać jogurt naturalny i masło i gotować stale mieszając, aż sos będzie gładki i płynny.
- Przyprawić solą, cukrem do smaku (opcjonalnie).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych proporcji wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.
- Ilość garam masala można zwiększyć, w zależności od preferencji smakowych.
- W przypadku, gdyby sos był za gęsty dodać więcej jogurtu naturalnego.
- Podawać z chlebkami naan, plackami roti, czy ryżem smażonym po indyjsku lub ugotowanym.
Źródło przepisu: Happiness is homemade.
aaaa ! jak on swietnie wygląda !!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie. Na sama mysl slinianki zaczynaja mi wariowac :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś! Niech ta cholerna dieta przecierkowa się już skończy bo umrę! :O
OdpowiedzUsuń