poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Butter Chicken

Butter Chicken...
Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka.
Aksamitny, maślano-pomidorowy sos.
Całość aromatycznie przyprawiona.
Podany ze smażonym ryżem po indyjsku.
Zapraszam!

























Składniki:

Mięso i marynata:
  1. 500 g filetu z kurczaka;
  2. 2 ząbki czosnku;
  3. 2 cm korzeń imbiru;
  4. 1/2 łyżeczki soli;
  5. 1/2 łyżeczki chili w proszku;
  6. 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny;
  7. 75 ml jogurtu naturalnego;
  8. 1/2 łyżeczki garam masala;
  9. 1/2 łyżeczki kurkumy;
  10. Łyżeczka kuminu;
  11. 2 łyżki oleju do smarowania mięsa podczas pieczenia.
Sos maślano-pomidorowy:
  1. 1 1/2 łyżeczki masła;
  2. 2 ząbki czosnku;
  3. 2 cm korzeń imbiru;
  4. 1/2 łyżeczki kardamonu;
  5. 2 goździki;
  6. Łyżeczka kolendry;
  7. Łyżeczka garam masala;
  8. Łyżeczka kurkumy;
  9. Łyżeczka chili w proszku;
  10. 200 g koncentratu pomidorowego;
  11. Łyżka soku z cytryny;
  12. 40 g masła;
  13. 150 ml jogurtu naturalnego.

























Sposób wykonania:

Mięso i marynata:
  1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w 3 - 4 cm kawałki.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, drobno posiekać.
  3. Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, dodać czosnek, imbir, sól, chili i sok z cytryny. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.
  4. W miseczce wymieszać jogurt z garam masala, kuminem i kurkumą. Po upływie 30 minut do miski z kurczakiem dodać jogurt z przyprawami. Dokładnie wymieszać i odstawić ponownie do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na 3 - 4 godziny).
  5. Po upływie tego czasu nagrzać piekarnik do 180 stopni. Kurczaka ułożyć na kratce grillowej i piec przez około 10 minut. Następnie obrócić wszystkie kawałki kurczaka na drugą stronę, posmarować olejem i ponownie piec przez 10 minut.
Sos maślano-pomidorowy:
  1. W garnku rozpuścić 1 1/2 łyżeczki masła. Do gorącego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany imbir. Całość razem podsmażać przez około 1 minutę.
  2. Następnie dodać przyprawy: kardamon, goździki, kolendrę, garam masala, kurkumę i chili. Wymieszać i podsmażać przez 1 - 2 minuty.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Całość gotować przez około 2 minuty.
  4. Do sosu wrzucić upieczone kawałki kurczaka. Wymieszać.
  5. Dodać jogurt naturalny i masło i gotować stale mieszając, aż sos będzie gładki i płynny.
  6. Przyprawić solą, cukrem do smaku (opcjonalnie).
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych proporcji wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.
  2. Ilość garam masala można zwiększyć, w zależności od preferencji smakowych.
  3. W przypadku, gdyby sos był za gęsty dodać więcej jogurtu naturalnego.
  4. Podawać z chlebkami naan, plackami roti, czy ryżem smażonym po indyjsku lub ugotowanym.
Źródło przepisu: Happiness is homemade.


Kuchnia indyjska II

3 komentarze:

  1. Uwielbiam to danie. Na sama mysl slinianki zaczynaja mi wariowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaka narobiłaś! Niech ta cholerna dieta przecierkowa się już skończy bo umrę! :O

    OdpowiedzUsuń