poniedziałek, 29 lipca 2013

Indyjskie placki roti

Indyjskie placki roti...
Płaskie chlebki indyjskie.
Pięknie puchną podczas smażenia.
Lekko chrupiące, cieniutkie.
Niezastąpniony dodatek do dań kuchni indyjskiej.

























Składniki:
  1. 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypywania;
  2. 1/2 szklanki ciepłej wody;
  3. Szczypta soli;
  4. Olej do skropienia ciasta i posmarowania gotowych placków.

























Sposób wykonania:
  1. Mąkę wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać sól i wymieszać. Dodać wodę i wyrobić ciasto. Ja wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.
  2. Wyrobione ciasto posmarować olejem.
  3. Ciasto podzielić na 8 małych części i z każdej z nich uformułować kulkę.
  4. Każdą kulkę oprószyć mąką i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo płaski placek o średnicy około 12 cm.
  5. Placki smażyć na suchej, gorącej patelni. Jak placek zacznie zmieniać kolor, spód będzie miał jasnobrązowe kropki, a na wierzchu pojawią się bąble, przewrócić na drugą stronę. Kiedy na drugiej stronie pojawią się kropki i wybrzuszenia, placek ponownie przewrócić na poprzednią stronę i delikatnie nacisnąć łopatką na wybrzuszenia, dzięki czemu rozejdą się one po placku i połączą. Placki puchną od pary wodnej, aż na końcu całe są lekko nadmuchane.
  6. Po upieczeniu i przełożeniu na talerz roti staną się płaskie, gdyż ujdzie z nich powietrze. 
  7. Każdy z placków posmarować z obu stron niewielką ilością oleju.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 8 placków roti.
  2. Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą.
  3. Przy rozwałkowywaniu placków nie należy podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki, gdyż mogą wyjść suche.
  4. Placki, podczas smażenia na patelni, należy przewracać kilkakrotnie, dzięki czemu będą bardziej napowietrzone.
  5. Roti można przechowywać szczelnie zawinięte w folię aluminiową lub zamknięte w szczelnym pojemniku przez około 2 dni poza lodówką lub 6 dni w lodówce. Taki sposób przechowywania zapewni im miękkość i elastyczność.
Źródło przepisu: Puszka.pl


























Kuchnia indyjska II

1 komentarz :

  1. Podstawą tutaj jest zadbanie, żeby nie były one zbyt grube. Ale są bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...