środa, 7 sierpnia 2013

Ciasto biszkoptowe z jagodami

Ciasto biszkoptowe z jagodami...
Puszyty, słodki biszkopt.
Kwaśne, soczyste jagody.
Wierzch posypany cukrem pudrem.
Proste, szybie i pyszne ciasto!
Smacznego!
 Składniki:
  1. 4 jaja;
  2. 1 szklanka cukru;
  3. 1,5 szklanki mąki pszennej;
  4. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  5. 1 łyżka octu spirytusowego;
  6. 2 łyżki wody;
  7. 3 łyżki oleju;
  8. 1 szklanka jagód;
  9. Cukier puder do oprószenia po wierzchu;
  10. Margaryna + mąka/bułka tarta to obsypania formy.


Sposób wykonania:
  1. Jaja ubić z cukrem mikserem na pulchną masę (zajmuje to około 3 minut.)
  2. Następnie, stale miksując, dodać wszystkie składnki płynne: ocet, wodę i olej.
  3. Na konću, stale miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Formę wysmarować margarynę i obsypać mąką lub bułką tartą.
  5. Ciasto wylać do wysmarowanej formy i posypać jagodami.
  6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 40 minut.
  7. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem po wierzchu.
SMACZNEGO!



 Uwagi do przepisu:
  1. Przepis jest na tortownicę o średnicy 26 cm, ale myślę, że lepiej ją zastąpić nieco mniejszą lub blachą o wymiarach 24x20 cm, gdyż wówczas wyjdzie wyższe.
  2. Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, porzeczkami itp.
  3. Aby owoce nie opadły na dno ciasta najlepiej je oprószyć mąką przed dodaniem do ciasta.
  4. Owoce mogą być świeże i mrożone, przy czym mrożone należy wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta.
  5. Ocet spirytusowy można zastąpić np. jabłkowym.
Źródło przepisu: White Plate



Kwaśnie, no właśnie

1 komentarz: