Puszyty, słodki biszkopt.
Kwaśne, soczyste jagody.
Wierzch posypany cukrem pudrem.
Proste, szybie i pyszne ciasto!
Smacznego!
Składniki:
- 4 jaja;
- 1 szklanka cukru;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżka octu spirytusowego;
- 2 łyżki wody;
- 3 łyżki oleju;
- 1 szklanka jagód;
- Cukier puder do oprószenia po wierzchu;
- Margaryna + mąka/bułka tarta to obsypania formy.
Sposób wykonania:
- Jaja ubić z cukrem mikserem na pulchną masę (zajmuje to około 3 minut.)
- Następnie, stale miksując, dodać wszystkie składnki płynne: ocet, wodę i olej.
- Na konću, stale miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Formę wysmarować margarynę i obsypać mąką lub bułką tartą.
- Ciasto wylać do wysmarowanej formy i posypać jagodami.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 40 minut.
- Wystudzić. Posypać cukrem pudrem po wierzchu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Przepis jest na tortownicę o średnicy 26 cm, ale myślę, że lepiej ją zastąpić nieco mniejszą lub blachą o wymiarach 24x20 cm, gdyż wówczas wyjdzie wyższe.
- Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, porzeczkami itp.
- Aby owoce nie opadły na dno ciasta najlepiej je oprószyć mąką przed dodaniem do ciasta.
- Owoce mogą być świeże i mrożone, przy czym mrożone należy wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta.
- Ocet spirytusowy można zastąpić np. jabłkowym.
Źródło przepisu: White Plate
wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuń