piątek, 16 sierpnia 2013

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami...
Białe kule z ziemniaków i mąki.
Wnętrze wypełnione soczystymi śliwkami.
Polane rozpuszczonym masłem.
Oprószone cukrem.
Pycha!

Składniki:
  1. 800 g ziemniaków (waga po obraniu, przed ugotowaniem);
  2. 1,5 szklanki mąki pszennej;
  3. 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  4. 1 jajo;
  5. Szczypta soli;
  6. 1 kg śliwek;
  7. Około 3 łyżki białego cukru;
Dodatkowo:
  1. 60 g rozpusczonego masła;
  2. Cukier do posypania.

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę (lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków) i dobrze wystudzić.
  2. Śliwki umyć, osuszyć, ponacinać i powyjmować pestki.
  3. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać wystudzone ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajo, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wystudzone ziemniaki, obie mąki, jajo sól i wyrabiam ciasto hakiem do ciasta drożdżowego.
  4. Przygotowane ciasto podzielić na części i kolejno z każdej z nich, na oprószonej mąką stolnicy, formułować wałki o średnicy 4 cm. Odcinać kawałki ciasta o długości 2 cm, każdy lekko spłaszczać.
  5. W tak przygotowane kawałeczki ciasta wkładać śliwki, a w śliwki, w miejsce po pestce, wsypywać cukier, dokładnie zlepić ciasto i formułować kule.
  6. Przygotowane knedle wrzucać od razu do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, w zależności od wielkości knedli.
  7. Wyjmować łyżką cedzakową, osuszać i układać na talerzu.
  8. Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Knedle należy gotować w dużej ilości osolonej wody.
  2. Knedle należy wyjąć z wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną.
  3. Ziemniaki na knedle powinny łatwo się rozgotowywać. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę/utłuc. Ciasto na knedle z ciepłych ziemniaków może być rzadkie, trudne do formułowania, a same knedle niesmaczne.
  4. Knedle należy wkładać do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu. W czasie gotowania woda nie może wrzeć, bo knedle się rozpadną. Jeżeli zaczyna bulgotać, należy ją ostudzić niewielką ilością zimnej wody.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz: