Białe kule z ziemniaków i mąki.
Wnętrze wypełnione soczystymi śliwkami.
Polane rozpuszczonym masłem.
Oprószone cukrem.
Pycha!
Składniki:
- 800 g ziemniaków (waga po obraniu, przed ugotowaniem);
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 jajo;
- Szczypta soli;
- 1 kg śliwek;
- Około 3 łyżki białego cukru;
Dodatkowo:
- 60 g rozpusczonego masła;
- Cukier do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę (lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków) i dobrze wystudzić.
- Śliwki umyć, osuszyć, ponacinać i powyjmować pestki.
- Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać wystudzone ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajo, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wystudzone ziemniaki, obie mąki, jajo sól i wyrabiam ciasto hakiem do ciasta drożdżowego.
- Przygotowane ciasto podzielić na części i kolejno z każdej z nich, na oprószonej mąką stolnicy, formułować wałki o średnicy 4 cm. Odcinać kawałki ciasta o długości 2 cm, każdy lekko spłaszczać.
- W tak przygotowane kawałeczki ciasta wkładać śliwki, a w śliwki, w miejsce po pestce, wsypywać cukier, dokładnie zlepić ciasto i formułować kule.
- Przygotowane knedle wrzucać od razu do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, w zależności od wielkości knedli.
- Wyjmować łyżką cedzakową, osuszać i układać na talerzu.
- Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Knedle należy gotować w dużej ilości osolonej wody.
- Knedle należy wyjąć z wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną.
- Ziemniaki na knedle powinny łatwo się rozgotowywać. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę/utłuc. Ciasto na knedle z ciepłych ziemniaków może być rzadkie, trudne do formułowania, a same knedle niesmaczne.
- Knedle należy wkładać do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu. W czasie gotowania woda nie może wrzeć, bo knedle się rozpadną. Jeżeli zaczyna bulgotać, należy ją ostudzić niewielką ilością zimnej wody.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Kocham knedle ze śliwkami .... idealne na obiad :)
OdpowiedzUsuń