piątek, 16 sierpnia 2013

Krupnik z kaszą jęczmienną

Krupnik z kaszą jęczmienną...
Gęsta, sycąca zupa.
Dodatek aromatycznej kaszy jęczmiennej.
Pyszny i zdrowy początek obiadu.
Zapraszam!


Składniki:
  1. Duża marchewka;
  2. Biała część pora;
  3. 1/4 korzenia selera;
  4. 1 średnia pietruszka;
  5. 1 liść laurowy;
  6. 3 ziarna ziela angielskiego;
  7. 5 średnich ziemniaków;
  8. 100 g kaszy jęczmiennej;
  9. 2,5 litra zimnej wody;
  10. 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety lub np. 2 kostki rosołowe;
  11. Natka pietruszki;
  12.  Sól;
  13. Pieprz.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, por, selera, liść laurowy, ziele angielskie i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym ogniu, po czym doprowadzić do wrzenia.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Do wrzącego bulionu dodać kaszę jęczmienną i łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Gotować razem przez około 5 minut.
  5. Po tym czasie dodać ziemniaki, gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a kasza ugotowana.
  6. Gotową zupę przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Kaszę jęczmienną można, przed dodaniem do zupy, przepłukać w zimnej wodzie. Będzie wówczas mniej kleista.
  2. Z dodatku przyprawy do zup czy kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować.

2 komentarze:

  1. Robię podobnie, polecam dodać kilka suszonych grzybków! Dodają idealnego aromatu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam nie płukać kaszy przed dodaniem do zupy. Dzięki temu krupnik będzie miał swój charakterystyczny mętny kolor :) Zapraszam na moją stronę - Zalewajkę po przepisy na inne zupy :)

    OdpowiedzUsuń