Intensywnie miodowe ciasto.
Krem na bazie kaszy manny.
Wierzch oblany gorzką czekoladą.
Pyszne ciasto, które elegancko wygląda i łatwo się kroi.
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej;
- 3/4 szklanki białego cukru;
- 200 g margaryny;
- 2 łyżki miodu;
- 2 jaja;
- 1 łyżeczka sody.
Krem:
- 1 litr mleka (u mnie 0,5%);
- 3/4 szklanki białego cukru;
- 200 g margaryny;
- 1 cukier wanilinowy;
- 9 łyżek kaszy manny.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 125 g margaryny.
Sposób wykonania:
Ciasto:
- Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie.
- Ciasto podzielić na 3 równe części.
- Każdą z części ciasta roprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 15 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Wystudzić.
Krem:
- Mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i margaryną.
- Wrzące mleko zestawić z ognia i energicznie mieszając dodawać do niego po łyżce kaszy manny.
- Po dodaniu całej kaszy krem ponownie wstawiamy na kuchenkę i gotujemy tak długo, aż masa uzyska konsystencję budyniu (mnie to zajęło dość dużo czasu).
- Krem pozostawić do wystudzenia. W tym czasie powinien też zgęstnieć.
- Następnie podzielić go na 2 części.
- Jeden z blatów ciasta włożyć na dno blachy, w której był pieczony. Na ciasto wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć.
Polewa:
- Skałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Gotowe ciasto polać polewą i pozostawić, aż czekolada stężeje. Następnie ciasto włożyć na minimum kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 32x22 cm. Może się wydawać, że ciasta nie da się rozciągnąć na tak dużą blachę, ale jest to mylne wrażenie.
- Do kremu można dodać sok z wyciśniętej cytryny lub dodatkowo każdy z blatów posmarować dżemem czy powidłami.
- Blaty ciasta należy piec oddzielnie. Nie można upiec jednego placka i przekroić go na 3 części.
- Miód można zastąpić golden syrup czy sztucznym miodem. Soda jest niezbędnym dodatkiem ciasta.
- Kasza manna może być także błyskawiczna.
- Ja używałam margaryny w temperaturze pokojowej, ale jej konsystencja nie ma większego znaczenia - może być z lodówki.
- Margarynę można zastąpić masłem.
Źródło przepisu: CinCin
Dziękuję za udział w akcji !:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. :)
OdpowiedzUsuńTo moje popisowe ciacho na swieta :D
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka za nim przepada ;)
Uwielbiaaam! :D Najlepsze ciasto jakie istnieje! :D
OdpowiedzUsuńale ciasteczko
OdpowiedzUsuń