Puszysty, delikatny ze złocistą, chrupiącą skórką.
Oprószony ziarnami sezamu.
Idealny do kanapek!
Komu kromeczkę?
Zapraszam!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka soli;
- 62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny;
- 20 g świeżych drożdży;
- 1 łyżka cukru;
- 200 ml zimnego mleka;
- 1 jajo;
- 2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu;
- Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki.
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, dodać sól, posiekaną margarynę i wymieszać.
- Do drugiej miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, 4 łyżki mleka, dokładnie wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły i dodać do miski z mąką.
- Ciasto wyrabiać wlewając powoli pozostałe mleko i na koniec dodając jajko. Ciasto jest dość rzadkie, więc najlepiej je wyrabiać tak jak ja - za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Keksówkę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać wyrośnięte ciasto i posypać po wierzchu sezamem.
- Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35 - 40 minut.
- Chleb studzić na kratce.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ciasto jest dość rzadkie i takie powinno być.
- W przypadku gdyby chleb zbyt szybko się przypiekał na wierzchu należy ustawić piekarnik na grzanie od dołu i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.
- Ja piekłam chleb w keksówce o wymiarach 34x12 cm i wyszedł długi i niski, a kromki niewielkie. Jeśli ktoś woli wysokie chleby i tym samy duże kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm.
- W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego.
- Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem.
Źródło przepisu: Rogalik blog.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz