poniedziałek, 9 września 2013

Makaron penne z tuńczykiem i curry

Makaron penne z tuńczykiem i curry...
Makaronowe rurki oblepione śmietanowym sosem.
Dobrze przyprawione curry.
Z kawałeczkami tuńczyka.
Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską.
Zapraszam!

























Składniki:
  1. Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;
  2. 250 g makaronu penne;
  3. 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  4. 1 czubata łyżeczka curry;
  5. 4 ząbki czosnku;
  6. Olej/oliwa do smażenia;
  7. Sól;
  8. Pieprz.

























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Na niewielką ilość rozgrzanego na patelni oleju/oliwy wrzucić czosnek i chwilkę podsmażyć.
  4. Następnie dodać tuńczyka (razem z całą zawartością puszki), wymieszać z czosnkiem, przyprawić curry i chwilkę razem podsmażać.
  5. Do podsmażonej masy czosnkowo-tuńczykowej dodać śmietanę, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać.
  6. Sos przyprawić solą i pieprzem.
  7. Do ugotowanego makaronu dodać sos tuńczykowy i dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.
  2. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
  4. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  5. Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, lub też wzbogacić jego smak o oliwki, pomidory czy cebulę.
  6. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
  7. Można użyć makaron o dowolnym kształcie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz