Makaronowe rurki oblepione śmietanowym sosem.
Dobrze przyprawione curry.
Z kawałeczkami tuńczyka.
Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską.
Zapraszam!
Składniki:
- Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;
- 250 g makaronu penne;
- 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 czubata łyżeczka curry;
- 4 ząbki czosnku;
- Olej/oliwa do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Na niewielką ilość rozgrzanego na patelni oleju/oliwy wrzucić czosnek i chwilkę podsmażyć.
- Następnie dodać tuńczyka (razem z całą zawartością puszki), wymieszać z czosnkiem, przyprawić curry i chwilkę razem podsmażać.
- Do podsmażonej masy czosnkowo-tuńczykowej dodać śmietanę, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać.
- Sos przyprawić solą i pieprzem.
- Do ugotowanego makaronu dodać sos tuńczykowy i dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, lub też wzbogacić jego smak o oliwki, pomidory czy cebulę.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
- Można użyć makaron o dowolnym kształcie.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz