Puszyste, pachnące i pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Słodka, różana marmolada wewnątrz.
A na wierzchu waniliowa kruszonka.
Idealna do kawy!
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
- 750 g mąki pszennej;
- 2 jaja;
- 300 ml mleka;
- 90 g białego cukru;
- 8 g cukru wanilinowego;
- 100 g miękkiej margaryny;
- Łyżeczka soli;
- 3 łyżeczki suchych drożdży (tj. 12 g);
- 300 g marmolady (u mnie o smaku różanym);
- Mleko do posmarowania ciasta po wierzchu.
Kruszonka:
Sposób wykonania:
- Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, dodać drożdże, wymieszać i zrobić po środku dołek.
- W osobnej miseczce jaja roztrzepać widelcem z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Powstałą mieszankę wlać do przygotowanego dołka w misce z mąką i drożdżami.
- Dodać margarynę i sól i wyrobiać miękkie i elastyczne ciasto. Ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie dość wolno.
- Po upływie tego czasu ciasto ponownie, bardzo krótko wyrobić (ja wyrabiam ponownie miksrem) i podzielić na 2 równe części.
- Każdą z części ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm).
- Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę.
- Tak przygotowane rolady położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnej odległości od siebie (tak jak na zdjęciu poniżej). Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Strucle po wyrośnięciu powinny się ze sobą prawie zetknąć.
- Wyrośnięte rolady naciąć po środku ostrym nożem prawie do samej blachy. Przykryć czystą ściereczką i odstawić, aż do momentu kiedy strucle rozłożą się na boki i zapełnią blachę (tak jak na zdjęciu poniżej).
- W międzyczasie z mąki, margaryny i cukrów przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki należy wsypać do miseczki i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
- Strucle przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 28x35 cm.
- Z podanych składników wychodzą dwie strucle o długości 35 cm.
- Suche drożdże można zastąpić świeżymi (24 g), przy czym wówaczas należy zrobić rozczyn.
- Margarynę w cieście i kruszonce można zastąpić masłem.
- Najlepszym mlekiem do ciast drożdżowych jest mleko o zawartości tłuszczu 3,2% z uwagi na swoje walory smakowe.
- Marmoladę można zastąpić dżemem czy powidłami.
Źródło przepisu: Moje wypieki.
Piękna strucla! Drożdżowe wymiata :)
OdpowiedzUsuńDoskonały wypiek, strucla szybko znika. Poprawiła mi nastrój przy dzisiejszym wilgotnym powietrzu :) Do placków użyłam dżemu, u mnie z żurawiny i jabłek Gomaru. Do środka jeszcze przy zawijaniu ciasta przełożyłam część masy kruszonkowej. Najbliżsi rozbrajają z niej chałkę od razu po upieczeniu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że strucla smakowała :-)
UsuńPozdrawiam,
G.M.