poniedziałek, 9 września 2013

Strucla z marmoladą

Strucla z marmoladą...
Puszyste, pachnące i pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Słodka, różana marmolada wewnątrz.
A na wierzchu waniliowa kruszonka.
Idealna do kawy!
Zapraszam!

























Składniki:
Ciasto:
  1. 750 g mąki pszennej;
  2. 2 jaja;
  3. 300 ml mleka;
  4. 90 g białego cukru;
  5. 8 g cukru wanilinowego;
  6. 100 g miękkiej margaryny;
  7. Łyżeczka soli;
  8. 3 łyżeczki suchych drożdży (tj. 12 g);
  9. 300 g marmolady (u mnie o smaku różanym);
  10. Mleko do posmarowania ciasta po wierzchu.
Kruszonka:
  1. 100 g margaryny;
  2. 20 łyżek mąki pszennej;
  3. 8 łyżek białego cukru;
  4. 16 g cukru wanilinowego.

























Sposób wykonania:
  1. Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, dodać drożdże, wymieszać i zrobić po środku dołek.
  2. W osobnej miseczce jaja roztrzepać widelcem z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Powstałą mieszankę wlać do przygotowanego dołka w misce z mąką i drożdżami.
  3. Dodać margarynę i sól i wyrobiać miękkie i elastyczne ciasto. Ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego.
  4. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie dość wolno.
  5. Po upływie tego czasu ciasto ponownie, bardzo krótko wyrobić (ja wyrabiam ponownie miksrem) i podzielić na 2 równe części.
  6. Każdą z części ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm). 
  7. Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę.
  8. Tak przygotowane rolady położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnej odległości od siebie (tak jak na zdjęciu poniżej). Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Strucle po wyrośnięciu powinny się ze sobą prawie zetknąć. 
  9. Wyrośnięte rolady naciąć po środku ostrym nożem prawie do samej blachy. Przykryć czystą ściereczką i odstawić, aż do momentu kiedy strucle rozłożą się na boki i zapełnią blachę (tak jak na zdjęciu poniżej).
  10. W międzyczasie z mąki, margaryny i cukrów przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki należy wsypać do miseczki i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
  11. Strucle przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut.

SMACZNEGO! 

Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 28x35 cm.
  2. Z podanych składników wychodzą dwie strucle o długości 35 cm.
  3. Suche drożdże można zastąpić świeżymi (24 g), przy czym wówaczas należy zrobić rozczyn.
  4. Margarynę w cieście i kruszonce można zastąpić masłem.
  5. Najlepszym mlekiem do ciast drożdżowych jest mleko o zawartości tłuszczu 3,2% z uwagi na swoje walory smakowe.
  6. Marmoladę można zastąpić dżemem czy powidłami.
Źródło przepisu: Moje wypieki.



3 komentarze:

  1. Piękna strucla! Drożdżowe wymiata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały wypiek, strucla szybko znika. Poprawiła mi nastrój przy dzisiejszym wilgotnym powietrzu :) Do placków użyłam dżemu, u mnie z żurawiny i jabłek Gomaru. Do środka jeszcze przy zawijaniu ciasta przełożyłam część masy kruszonkowej. Najbliżsi rozbrajają z niej chałkę od razu po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń