Eleganckie i proste w wykonaniu ciasto.
W smaku przypominające lekko wilgotną babkę.
Cieszy oko biało-czarnymi paskami, jak u zebry.
Wyglądem pozytywnie się wyróżnia pośród innych wypieków.
Smacznego!
Składniki:
- 5 jajek;
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 i 1/2 szklanki białego cukru;
- 2 łyżki cukru wanilinowego;
- 1 szklanka oleju;
- 1 szklanka wody;
- 3 łyżki kakao.
- Jaja utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Cały czas miksując, dosypywać powoli mąkę.
- Następnie powoli wlać olej, cały czas miksując.
- Stopniowo wlać wodę, stale miksując.
- Dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę , utrzeć całość mikserem.
- Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. (Obydwie masy ciasta powinny mieć taką samą konsystencję. W związku z tym, jeśli masa kakowa jest gęstsza od białej, należy dodać do białej masy tyle łyżek mąki, ile w ciemnej masie jest łyżek kakao. W przeciwnym razie, masa ciemna opadnie na dno, gdyż będzie cięższa.).
- Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
- Na blachę, zaczynając od środka, wylewać naprzemiennie obie masy - po jednej łyżce, jeżeli paski mają być cienkie, lub po dwie łyżki, jeżeli paski mając być nieco grubsze - filmik zawierający instrukcję wykonywania ciasta zebra - autor Pozytywna Kuchnia.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni. Piec przez około 50 minut, nie otwierając piekarnika podczas pieczenia.
- Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekranika i wystudzić.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm. Można je także upiec w kwadratowej formie o długości boku 24 cm lub w tortownicy o średnicy 20 - 22 cm.
- Obydwie masy ciasta powinny mieć taką samą konsystencję. W związku z tym, jeśli masa kakowa jest gęstsza od białej, należy dodać do białej masy tyle łyżek mąki, ile w ciemnej masie jest łyżek kakao. W przeciwnym razie, masa ciemna opadnie na dno, gdyż będzie cięższa.
- Cukier wanilinowy można zastąpić 1 łyżką ekstraktu waniliowego lub 2 łyżkami aromatu waniliowego do ciast.
- Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło przepisu: Pozytywna Kuchnia.
Idealne!
OdpowiedzUsuńzawsze robi wrażenie :]
OdpowiedzUsuńCiasto jest obłędne, przepis jest prosty. ;-) Nie długo pojawi się u mnie na blogu.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało:)
OdpowiedzUsuńmi wyszedł zakalec
OdpowiedzUsuńPrzykro mi bardzo:-(
OdpowiedzUsuńSUPER CIACHO SZYBKO SIE ROBI I JEST PYCHA :::))))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało:-)
Usuńmi też wyszedł zakalec, ciasto zdecydowanie było za płynne, coś nie tak z proporcjami
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, że ciasto nie wyszło. Z proporcjami na 100% wszystko jest w porządku, bo ciasto wychodzi takie jak na zdjęciu. A zakalec się zdarza.
UsuńJa mam w domu przepis i sie inaczej skladniki dodaje i mi zawsze wychodzi ciasto a jak zrobilam wedlug tego przepisu to mi nie wyszlo
OdpowiedzUsuńTo nie świadczy o tym, że ten przepis jest zły. Sama z niego piekłam, a dowodem są przedstawione na stronie zdjęcia.
UsuńO tym, że wszystko jest z proporcjami w porządku świadczą także pozytywne komentarze pod przepisem. I tak jak już pisałam każdemu może się zakalec zdarzyć.
A mi zakalec nie wyszedł :-)), ale kakaowa masa opadła- to z powodu nie dodania wody. Może nie wygląda jak na zdjęciu, ALE I TAK JEST PYCHA. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńza pierwszym razem zakalec ;/ za drugim powiedziałam ,że coś zmienię i te pół szklanki mąki dodałam do podzielonej już białej masy z tego względu że biała masa była zbyt''wodnista'' a kakaowa zbyt ciężka wten czas proporcje się wyrównały i przepis jest obłędny wygląda tak samo jak twoje :) pyyyszne
OdpowiedzUsuńjesli chodzi o konsystencje ciasta wg tego przepisu jest za rzadka. Nalezy
OdpowiedzUsuńto skorygować dodając poł szklanki maki. Robię to ciasto z innego przepisu. Poza tym ok. Jest smaczne:)
Ciasto widoczne na zdjęciach jest zrobione z dokładnie takiej ilości składników jaka jest w przepisie. Do białej masy dodane jest tyle łyżek mąki ile w kakowej kakao (uwagi punkt 2). I wyszła piękna zebra:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Cudnie wyszło :))).
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńSiedzi w piecu za moment chwila prawdy
OdpowiedzUsuńWłaśnie ciasto zostało skosztowane.
OdpowiedzUsuńPo 50 min było niedopieczone więc czas pieczenia musiałam przedłużyć o 10 min. Z wierzchu wyszła troszkę twarda skorupa ale poza tym ciasto się udało. I jest smakowite :-)
Za chwilkę zabiorę się za pieczenie tego ciacha :) mam nadzieje,że wyjdzie takie piękne :)
OdpowiedzUsuńa dlaczego nie mogę pokroić jeszcze ciepłego i zjeść lubię takie ciepłe, czy może zrobić się zakalec jak za wcześnie pokroje
OdpowiedzUsuńfajny pomysł i smak
OdpowiedzUsuń