środa, 25 września 2013

Ciasto zebra

Ciasto zebra...
Eleganckie i proste w wykonaniu ciasto.
W smaku przypominające lekko wilgotną babkę.
Cieszy oko biało-czarnymi paskami, jak u zebry.
Wyglądem pozytywnie się wyróżnia pośród innych wypieków.
Smacznego!
Składniki:
  1. 5 jajek;
  2. 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  3. 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  4. 1 i 1/2 szklanki białego cukru;
  5. 2 łyżki cukru wanilinowego;
  6. 1 szklanka oleju;
  7. 1 szklanka wody;
  8. 3 łyżki kakao. 
Sposób przygotowania:
  1. Jaja utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  2. Cały czas miksując, dosypywać powoli mąkę.
  3. Następnie powoli wlać olej, cały czas miksując.
  4. Stopniowo wlać wodę, stale miksując.
  5. Dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę , utrzeć całość mikserem.
  6. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. (Obydwie masy ciasta powinny mieć taką samą konsystencję. W związku z tym, jeśli masa kakowa jest gęstsza od białej, należy dodać do białej masy tyle łyżek mąki, ile w ciemnej masie jest łyżek kakao. W przeciwnym razie, masa ciemna opadnie na dno, gdyż będzie cięższa.).
  7. Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
  8. Na blachę, zaczynając od środka, wylewać naprzemiennie obie masy - po jednej łyżce, jeżeli paski mają być cienkie, lub po dwie łyżki, jeżeli paski mając być nieco grubsze - filmik zawierający instrukcję wykonywania ciasta zebra - autor Pozytywna Kuchnia.
  9. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni. Piec przez około 50 minut, nie otwierając piekarnika podczas pieczenia.
  10. Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekranika i wystudzić.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm. Można je także upiec w kwadratowej formie o długości boku 24 cm lub w tortownicy o średnicy 20 - 22 cm.
  2. Obydwie masy ciasta powinny mieć taką samą konsystencję. W związku z tym, jeśli masa kakowa jest gęstsza od białej, należy dodać do białej masy tyle łyżek mąki, ile w ciemnej masie jest łyżek kakao. W przeciwnym razie, masa ciemna opadnie na dno, gdyż będzie cięższa.
  3. Cukier wanilinowy można zastąpić 1 łyżką ekstraktu waniliowego lub 2 łyżkami aromatu waniliowego do ciast.
  4. Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  5. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
  6. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło przepisu: Pozytywna Kuchnia.






23 komentarze:

  1. Ciasto jest obłędne, przepis jest prosty. ;-) Nie długo pojawi się u mnie na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że ciasto smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mi wyszedł zakalec

    OdpowiedzUsuń
  4. SUPER CIACHO SZYBKO SIE ROBI I JEST PYCHA :::))))

    OdpowiedzUsuń
  5. mi też wyszedł zakalec, ciasto zdecydowanie było za płynne, coś nie tak z proporcjami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że ciasto nie wyszło. Z proporcjami na 100% wszystko jest w porządku, bo ciasto wychodzi takie jak na zdjęciu. A zakalec się zdarza.

      Usuń
  6. Ja mam w domu przepis i sie inaczej skladniki dodaje i mi zawsze wychodzi ciasto a jak zrobilam wedlug tego przepisu to mi nie wyszlo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie świadczy o tym, że ten przepis jest zły. Sama z niego piekłam, a dowodem są przedstawione na stronie zdjęcia.
      O tym, że wszystko jest z proporcjami w porządku świadczą także pozytywne komentarze pod przepisem. I tak jak już pisałam każdemu może się zakalec zdarzyć.

      Usuń
  7. A mi zakalec nie wyszedł :-)), ale kakaowa masa opadła- to z powodu nie dodania wody. Może nie wygląda jak na zdjęciu, ALE I TAK JEST PYCHA. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. za pierwszym razem zakalec ;/ za drugim powiedziałam ,że coś zmienię i te pół szklanki mąki dodałam do podzielonej już białej masy z tego względu że biała masa była zbyt''wodnista'' a kakaowa zbyt ciężka wten czas proporcje się wyrównały i przepis jest obłędny wygląda tak samo jak twoje :) pyyyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. jesli chodzi o konsystencje ciasta wg tego przepisu jest za rzadka. Nalezy
    to skorygować dodając poł szklanki maki. Robię to ciasto z innego przepisu. Poza tym ok. Jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto widoczne na zdjęciach jest zrobione z dokładnie takiej ilości składników jaka jest w przepisie. Do białej masy dodane jest tyle łyżek mąki ile w kakowej kakao (uwagi punkt 2). I wyszła piękna zebra:-)

      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  10. Siedzi w piecu za moment chwila prawdy

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie ciasto zostało skosztowane.
    Po 50 min było niedopieczone więc czas pieczenia musiałam przedłużyć o 10 min. Z wierzchu wyszła troszkę twarda skorupa ale poza tym ciasto się udało. I jest smakowite :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Za chwilkę zabiorę się za pieczenie tego ciacha :) mam nadzieje,że wyjdzie takie piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a dlaczego nie mogę pokroić jeszcze ciepłego i zjeść lubię takie ciepłe, czy może zrobić się zakalec jak za wcześnie pokroje

    OdpowiedzUsuń