Puszyste ciasto drożdżowe.
Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem.
I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula.
Bardzo delikatny w smaku.
Składniki:
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży;
- 2/3 szklanki letniej wody;
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki soli;
- Łyżka oleju;
- Szczypta cukru.
Masa twarogowa:
- 250 g białego, chudego twarogu;
- 1/2 szklanki mleka;
- 3 jaja;
- Pęczek szczypiorku;
- Sól;
- Pieprz.
Farsz:
- 1 średnia cukinia;
- 1 średnia cebula;
- 1/2 czerwonej papryki;
- 1/2 zielonej papryki;
- 1/2 żółtej papryki;
- 2 łyżki oleju;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać 1/3 szklanki letniej wody, 1 łyżkę mąki, szczyptę cukru, dobrze wymieszać, przykryć suchą ściereczką i odstawić zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać pozostałą mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju, 1/3 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
- W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem z mlekiem i jajkami na gładką masę, dodać drobno posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
- Cukinię obrać, wydrążyć z pestek (jeśli są duże) i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra.
- Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.
- Na rogrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć do miękkości cukinię, cebulę i paprykę, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.
- Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa.
- Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.
- Podwać na ciepło.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
- Placek ma bardzo delikatny smak i mojej rodzinie nie smakował. Najlepiej spożyć go w dniu przygotowania.
- W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.
- Można użyć papryki jednego koloru lub w dwóch kolorach.
- Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki lub zrezygnować z niego całkowicie.
Rewelacyjny tort w wersji wytrawnej:)
OdpowiedzUsuń