wtorek, 17 września 2013

Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką

Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką...
Puszyste ciasto drożdżowe.
Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem.
I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula.
Bardzo delikatny w smaku.

























Składniki:
Ciasto:
  1. 20 g świeżych drożdży;
  2. 2/3 szklanki letniej wody;
  3. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  4. 1/2 łyżeczki soli;
  5. Łyżka oleju;
  6. Szczypta cukru.
Masa twarogowa:
  1. 250 g białego, chudego twarogu;
  2. 1/2 szklanki mleka;
  3. 3 jaja;
  4. Pęczek szczypiorku;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
Farsz:
  1. 1 średnia cukinia;
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1/2 czerwonej papryki;
  4. 1/2 zielonej papryki;
  5. 1/2 żółtej papryki;
  6. 2 łyżki oleju;
  7. Sól;
  8. Pieprz.

























Sposób przygotowania:
  1. Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać 1/3 szklanki letniej wody, 1 łyżkę mąki, szczyptę cukru, dobrze wymieszać, przykryć suchą ściereczką i odstawić zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać pozostałą mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju, 1/3 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
  3. W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem z mlekiem i jajkami na gładką masę, dodać drobno posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  4. Cukinię obrać, wydrążyć z pestek (jeśli są duże) i pokroić w kostkę.
  5. Cebulę obrać i pokroić w pióra.
  6. Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę.
  7. Na rogrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć do miękkości cukinię, cebulę i paprykę, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.
  8. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa.
  9. Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.
  10. Podwać na ciepło.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
  2. Placek ma bardzo delikatny smak i mojej rodzinie nie smakował. Najlepiej spożyć go w dniu przygotowania.
  3. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.
  4. Można użyć papryki jednego koloru lub w dwóch kolorach.
  5. Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki lub zrezygnować z niego całkowicie.
Źródło przepisu: Pokochaj gotowanie.

Paprykujemy 4

1 komentarz: