Aromatyczna, gęsta i smaczna.
Pełna jarzyn, obficie posypana majerankiem.
Idealna w chłodne dni.
Smacznego!
Składniki:
- 400 g łuskanego grochu;
- 2 średnie marchewki;
- 1 średnia pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 5 średnich ziemniaków;
- 1 duża cebula;
- 2 litry zimnej wody;
- 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 liść laurowy;
- 1 czubata łyżka majeranku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej wody. Całość gotować przez 20 minut.
- Groch umyć pod bieżącą, zimną wodą.
- Czosnek obrać.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Następnie dodać do garnka liść laurowy, 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/kostki rosołowe, czosnek i umyty groch. Całość gotować przez 30 minut.
- Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i groch będą miękkie.
- Do ugotowanej zupy dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja używam grochu łupanego - połówki.
- Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy.
- Zupę można także ugotować na wędzonce np. na wędzonym boczku, czy żeberkach. Należy wówczas na samym początku do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umytą wędzonkę, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Następnie należy wykonać czynności z punktów 1 - 7, przy czym całość należy gotować, aż żeberka będą miękkie (a nie przez 30 minut). Ugotowane mięso należy wyjąć, obrać od kości, pokroić i dodać do zupy. I postępować dalej tak samo jak w punktach 8 - 9.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
danie dla faceta
OdpowiedzUsuń