środa, 25 września 2013

Grochówka

Grochówka...
Aromatyczna, gęsta i smaczna.
Pełna jarzyn, obficie posypana majerankiem.
Idealna w chłodne dni.
Smacznego!


Składniki:
  1. 400 g łuskanego grochu;
  2. 2 średnie marchewki;
  3. 1 średnia pietruszka;
  4. 1/4 korzenia selera;
  5. Biała część pora;
  6. 5 średnich ziemniaków;
  7. 1 duża cebula;
  8. 2 litry zimnej wody;
  9. 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;
  10. 2 ząbki czosnku;
  11. 1 liść laurowy;
  12. 1 czubata łyżka majeranku;
  13. Sól;
  14. Pieprz. 

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej wody. Całość gotować przez 20 minut.
  4. Groch umyć pod bieżącą, zimną wodą.
  5. Czosnek obrać.
  6. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  7. Następnie dodać do garnka liść laurowy, 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/kostki rosołowe, czosnek i umyty groch. Całość gotować przez 30 minut.
  8. Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i groch będą miękkie.
  9. Do ugotowanej zupy dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Ja używam grochu łupanego - połówki.
  2. Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy.
  3. Zupę można także ugotować na wędzonce np. na wędzonym boczku, czy żeberkach. Należy wówczas na samym początku do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umytą wędzonkę, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Następnie należy wykonać czynności z punktów 1 - 7, przy czym całość należy gotować, aż żeberka będą miękkie (a nie przez 30 minut). Ugotowane mięso należy wyjąć, obrać od kości, pokroić i dodać do zupy. I postępować dalej tak samo jak w punktach  8 - 9.
Źródło przepisu:  Wielkie Żarcie.

1 komentarz: