poniedziałek, 30 września 2013

Krokiety w bułce

Krokiety w bułce...
Chrupiąca, złocista skórka.
Wnętrze wypełnione pieczarkami.
Idealne do kubka czystego barszczu czerwonego.
Inne niż tradycyjne, ale przepyszne!
























Składniki:
  1. 4 duże, zwykłe bułki pszenne;
  2. 500 g pieczarek;
  3. 150 g startej mozzarelli;
  4. 2 jaja;
  5. 2 cebule;
  6. Sól;
  7. Pieprz;
  8. Bułka tarta;
  9. Mleko;
  10. Olej.
























Sposób przygotowania:
  1. Bułki przekroić na pół (wzdłuż przedziałka), wydrążyć wnętrze pozostawiając skórkę.
  2. Pieczarki dokłanie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić starte pieczarki i pokrojoną cebulę i podsmażać do miękkości. Powstałą ze smażenia pieczarek wodę odparować lub odlać.
  5. Do miski wrzucić usmażone pieczarki wraz z cebulą, dodać rozdrobnione wnętrza bułek (powstałe z ich wydrążenia) i ser i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Każdą połówkę bułki nadziewać powstałym farszem.
  7. Nadziane połówki bułek lekko spłaszczyć dłonią, zanurzyć w mleku, następnie w roztrzepanych jajka i na końcu obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
  8. Podawać z barszczem czerwonym lub same np. polane keczupem.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Bułki powinny być duże, świeże i "puchate".Chodzi o takie bułki.
  2. Z podanego przepisu wychodzi 8 krokietów.
  3. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem.
  4. Pieczarki przed starciem można obrać ze skóry. Ja tego nie robię, natomiast bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


10 komentarzy:

  1. świetny pomysł ! Tym bardziej jak się gdzieś jedzie w podróż... można zabrać na obiad :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, a krokiety bardzo pomysłowe. Podoba mi się i przepis idealnie nadałby się do mojego konkursu
    http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Jak to możliwe, że nigdy wcześniej nie natknęłam się na tak genialny pomysł ??? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie i ciekawie. Ciekawe czy moja dieta to wytrzyma :)

    OdpowiedzUsuń