Chrupiąca, złocista skórka.
Wnętrze wypełnione pieczarkami.
Idealne do kubka czystego barszczu czerwonego.
Inne niż tradycyjne, ale przepyszne!
Składniki:
- 4 duże, zwykłe bułki pszenne;
- 500 g pieczarek;
- 150 g startej mozzarelli;
- 2 jaja;
- 2 cebule;
- Sól;
- Pieprz;
- Bułka tarta;
- Mleko;
- Olej.
Sposób przygotowania:
- Bułki przekroić na pół (wzdłuż przedziałka), wydrążyć wnętrze pozostawiając skórkę.
- Pieczarki dokłanie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić starte pieczarki i pokrojoną cebulę i podsmażać do miękkości. Powstałą ze smażenia pieczarek wodę odparować lub odlać.
- Do miski wrzucić usmażone pieczarki wraz z cebulą, dodać rozdrobnione wnętrza bułek (powstałe z ich wydrążenia) i ser i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
- Każdą połówkę bułki nadziewać powstałym farszem.
- Nadziane połówki bułek lekko spłaszczyć dłonią, zanurzyć w mleku, następnie w roztrzepanych jajka i na końcu obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
- Podawać z barszczem czerwonym lub same np. polane keczupem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Bułki powinny być duże, świeże i "puchate".Chodzi o takie bułki.
- Z podanego przepisu wychodzi 8 krokietów.
- Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem.
- Pieczarki przed starciem można obrać ze skóry. Ja tego nie robię, natomiast bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Pyszny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńkapitalne ! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł ! Tym bardziej jak się gdzieś jedzie w podróż... można zabrać na obiad :) !
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, a krokiety bardzo pomysłowe. Podoba mi się i przepis idealnie nadałby się do mojego konkursu
OdpowiedzUsuńhttp://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
Super pomysł! Jak to możliwe, że nigdy wcześniej nie natknęłam się na tak genialny pomysł ??? :)
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i ciekawie. Ciekawe czy moja dieta to wytrzyma :)
OdpowiedzUsuń