poniedziałek, 30 września 2013

Odwrócone ciasto z jagodami

Odwrócone ciasto z jagodami...
Zbite, lekko wilgotne ciasto.
Na wierzchu warstwa soczystych jagód.
Łatwe w wykonaniu.
Pięknie się prezentujące na stole.
Zapraszam!
Składniki:
  1. 6 jaj;
  2. 190 g margaryny;
  3. 20 czubatych łyżek mąki pszennej;
  4. 20 czubatych łyżek białego cukru;
  5. 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  6. 2 łyżeczki aromatu waniliowego;
  7. Szczypta soli;
  8. 3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód;
  9. Cukier puder do oprószenia po wierzchu.
























Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.
  3. Stale ucierając dodawać po jednym jajku.
  4. Następnie, stale ucierając na niskich obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Miksować do połączenia składników.
  5. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  6. Jagody delikatnie oprószyć mąką.
  7. Na dno tortownicy wyłożyć równo jagody, na jagody wylać ciasto i wyrównać.
  8. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut.
  9. Upieczone ciasto wystudzić, ściąć wierzch, jeśli urośnie z górką i wyłożyć na talerz "do góry nogami" tj. tak, aby owoce były na wierzchu.
  10. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.
  2. Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, porzeczkami itp.
  3. Owoce mogą być świeże i mrożone.
  4. W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.
  5. Oprószenie owoców mąką zapobiega ich zatopieniu się w cieście.
  6. Margarynę można zastąpić masłem.
  7. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.
  8. Czas pieczenia może się różnić od podanego i wahać się od 40 do 70 minut, w zależności od kuchenki, rodzaju i stanu (świeże czy mrożone) owoce itp.
Źródło przepisu: Słodkie inspiracje.


























3 komentarze: