Zbite, lekko wilgotne ciasto.
Na wierzchu warstwa soczystych jagód.
Łatwe w wykonaniu.
Pięknie się prezentujące na stole.
Zapraszam!
Składniki:
- 6 jaj;
- 190 g margaryny;
- 20 czubatych łyżek mąki pszennej;
- 20 czubatych łyżek białego cukru;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego;
- Szczypta soli;
- 3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód;
- Cukier puder do oprószenia po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.
- Stale ucierając dodawać po jednym jajku.
- Następnie, stale ucierając na niskich obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Miksować do połączenia składników.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jagody delikatnie oprószyć mąką.
- Na dno tortownicy wyłożyć równo jagody, na jagody wylać ciasto i wyrównać.
- Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 60 minut.
- Upieczone ciasto wystudzić, ściąć wierzch, jeśli urośnie z górką i wyłożyć na talerz "do góry nogami" tj. tak, aby owoce były na wierzchu.
- Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm.
- Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, porzeczkami itp.
- Owoce mogą być świeże i mrożone.
- W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.
- Oprószenie owoców mąką zapobiega ich zatopieniu się w cieście.
- Margarynę można zastąpić masłem.
- W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.
- Czas pieczenia może się różnić od podanego i wahać się od 40 do 70 minut, w zależności od kuchenki, rodzaju i stanu (świeże czy mrożone) owoce itp.
Wygląda cudnie! Musiało pachnieć latem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Oj pachniało :-)
Usuńtrzeba tak robic!
OdpowiedzUsuń