poniedziałek, 30 września 2013

Barszcz czerwony czysty na zakwasie

Barszcz czerwony czysty na zakwasie...
Intensywnie czerwony, mocno buraczany.
Na domowym zakwasie, bez octu czy kwasku cytrynowego.
W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków.
Pełen aromatu czosnku i majeranku.
Niezbędny na wigilijnym stole.
























Składniki:
  1. 1 kg buraków;
  2. 1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony;
  3. 2,5 litra zimnej wody;
  4. 1 duża marchewka;
  5. 1 średnia pietruszka;
  6. 1/4 korzenia selera;
  7. Biała część pora;
  8. 1 łyżka cukru;
  9. 1 łyżeczka soli;
  10. 5 liści laurowych;
  11. 5 ziaren ziela angielskiego;
  12. 2 ząbki czosnku;
  13. 1/2 łyżki majeranku;
  14. 1/2 łyżeczki pieprzu.
























Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, seler, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.
  2. Do granka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić wywar do wrzenia.
  3. Buraki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry.
  4. Czonek obrać i pokroić każdy ząbek na 2 lub 3 części, w zależności od wielkości.
  5. Do wrzącego wywaru z jarzyn włożyć pokrojone buraki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować, aż buraki będą miękkie.
  6. Gdy buraki będą ugotowane, do zupy dodać zakwas, czosnek, cukier, sól, pieprz i majeranek. Doprowadzić do wrzenia, po czym jeszcze przez chwilę (około 5 minut), na bardzo małym ogniu, razem pogotować.
  7. Ugotowaną zupę ewentualnie jeszcze doprawić do smaku, a następnie przecedzić przez sito.
  8. Barszcz podawać z uszkami czy krokietami, jak u mnie.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
  1. Z podanego przepisu wychodzi około 4 litrów barszczu. Po dodaniu zakwasu i przypraw barszcz można uzupełnić wodą do wypełnienia garnka, wówczas wyjdzie go około 5 litrów.
  2. Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz czerwony.
  3. Barszcz czerwony na zakwasie na specyficzny smak, nieco przypominający sok z kiszonych ogórków i nie wymaga dodawania octu czy kwasku cytrynowego.
  4. Zakwas jest dość słony, więc należy uważać, aby nie przesolić zupy.
  5. Ugotowanego, przecedzonego barszczu nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor.
  6. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.
  7. Ugotowane buraki można wykorzystać do przygotowania surówki z czerwonych buraków, surówki z buraków z jogurtem czy buraczków zasmażanych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

5 komentarzy :

  1. witam! mam pytanie? po dodaniu zakwasu do zupy trzeba jeszcz gotować okolo 5 min, czy wystarczy dodać zakwas i nie gotować -czy barszczyk nie będzie miał szarego koloru? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Ja zawsze gotuje jeszcze te 5 minut na znacznie mniejszym ogniu i barszcz nie traci koloru. Jednak można też już nie gotować.
    Pozdrawiam serdecznie,
    G.M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry,
    czy zakwas, a tym samym barszcz na zakwasie, nadaje się do zamrożenia?
    Pozdrawiam, Dorota

    OdpowiedzUsuń
  4. Barszcz można zamrozić, zakwasu raczej nie, bo straci swoje walory.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie, że masz tam linka do przepisu na zakwas, bo właśnie chciałam zobaczyć, jak się go robi. Bo znam już kilka wersji i w sumie wiele z nich się sprawdza u mnie. Więc dlaczego by nie sprawdzić kolejnych :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...